Regeringen indgår smal aftale med DF om grøn energi

Regeringen indgår smal aftale med DF om støtte til vedvarende energi i 2018-2019. Sol og vind skal konkurrere.

Opositionen er særdeles kritisk over for den tilskudsmodel, regeringen har valgt. Det er vindmøllebranchen også. (Foto: © Emil Hougaard, Scanpix)

Regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om en ny model for, hvordan vedvarende energi skal kunne få offentlig støtte.

I de kommende to år skal vind- og solenergi konkurrere om udbud,som der hvert år er afsat en milliard kroner til.

Forventningen er, at det vil kunne sikre vedvarende energi svarende til 140.000 danske husstandes årlige forbrug.

- Der bliver skrevet energipolitisk danmarkshistorie med den her aftale, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

- Sol og vind skal konkurrere for at sikre en så lav pris som muligt. Vind har fået støtte siden 1979. Nu er tiden inde til, at vi får en konkurrencesituation.

Ministeren havde gerne set en bred aftale. Men oppositionen er særdeles kritisk over for den tilskudsmodel, regeringen har valgt. Det er vindmøllebranchen også.

Kritikerne mener, at modellen, hvor støtten tildeles som et fast tillæg oven i elprisen vil give dyrere energi end en model, hvor der garanteres en fast pris.

Men et fast tilskud er at foretrække, mener Lars Christian Lilleholt.

- Det er alene et spørgsmål om budgetusikkerhed. Er det byderen eller de danske skatteborgere, der skal bære risikoen? Ved at give et fast tillæg, så er det byderen, der bærer risikoen.

/ritzau/