Regeringen investerer 200 millioner kroner i affald

Danskerne er europamestre i skrald, og det vil regeringen gøre noget ved. Mandag fremlægges stor plan.

I denne container er der cirka 700 kilo skrald - det er så meget, hver eneste dansker hvert år producerer. (© DR)

'Brug og smid væk'-kulturen lever i bedste velgående i Danmark - faktisk i så høj grad, at vi er europamestre i skrald.

Hvert år producerer hver eneste dansker 718 kilo affald.

Langt størstedelen af vores affald ryger på forbrændingen, og derfor går rigtig mange ressourcer til spilde. Det skal der gøres noget ved, lyder det fra regeringen, som mandag præsenterer en ny ressourcestrategi med overskriften 'Danmark uden affald'.

21 Søndag har fået indblik i strategien, som vil afskaffe affaldet i Danmark, og hvor visionen er, at Danmark frem mod 2050 skal være et af de lande i verden, som genanvender mest.

- Affaldet er fyldt med værdier, som vi lige nu brænder af. Og det giver ikke nogen mening i en verden, hvor kampen om råvarer bliver hårdere dag for dag. Derfor vender vi op og ned på tilgangen til affald, så vi kan forbrænde mindre og genanvende mere, siger miljøminister Ida Auken (SF) til DR Nyheder.

Det skal vi danskere gøre

Regeringen har afsat 200 millioner af til 'Danmark uden affald'. Pengene skal gå til at støtte udviklingen af nye teknologier for genanvendelse og støtte kommunerne, der skal føre planen ud i livet.

Mere konkret betyder strategien, at helt almindelige danskere frem mod år 2022 skal genanvende næsten dobbelt så meget affald, som vi gør i dag.

Vi skal forbrænde 570.000 tons mindre affald ved for eksempel at genanvende dobbelt så meget husholdningsaffald.

Vi skal indsamle to tredjedel af al elektronik, og vi skal genanvende en fjerdedel mere glas, pap, metal og plast i servicesektoren.

Desuden skal vi sortere affaldet, alt efter om det er madaffald, plastik, papir og metal.

- Vi skal holde op med at betragte affald, som noget vi smider væk og brænder af. I stedet skal vi lære at udvinde de værdier og ressourcer, som er i det. Vi skal lave biogas af husholdningsaffaldet, gødning af spildevandet og nye metaller af gammelt elektronik, siger Ida Auken.

Brug for ændring nu

Og der er brug for, at vi allerede nu begynder at indføre en genbrugskultur - ikke mindst fordi adfærdsændringer tager lang tid, siger forsker i bæredygtig udvikling, Katherine Richardson fra Københavns Universitet.

- Vi kan ikke fortsætte vækst i vores samfund, hvis ikke vi lærer at bruge vores ressourcer på en anden måde, for fortsætter vi med at forbruge jorden, som vi gør i dag, vil vi have brug for to jordkloders ressourcer i 2050, siger professor Katherine Richardson til DR Nyheder.

Vi kan blive bedre

Hun bakkes op af projektmedarbejder Lene Høg fra Affaldselskabet Vendsyssel Vest, der i foråret samarbejdede med Aalborg Universitet på 'Projekt nulskrald', hvor 105 nordjyske familier skulle affaldssortere alt affald, sådan som regeringen lægger op til, vi alle skal gøre det fremover.

- Vi oplever, at danskerne kan blive endnu bedre til at sortere deres affald, end de allerede er i dag. Det handler om nogle helt simple ting, og at man hjemme i den enkelte husholdning bare tænker sig om, når skal skal smide noget ud - for måske kan det genanvendes, siger Lene Høg til DR Nyheder.