Regeringen klar med håndsrækning til ledige: Vil sætte 225-timersregel på pause

Regeringens støttepartier og Venstre vil have suspenderet 225-timersreglen. Nu er regeringen også klar.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard sagde 30. marts, at regeringen ville kigge på, om der skulle ske ændringer i 225-timers reglen på grund af coronakrisen. Nu melder han og regeringen sig klar til at suspendere reglen. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Kontanthjælpsmodtagere, der har svært ved at finde job, ser ud til at kunne ånde lettet op. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) siger til DR, at regeringen er klar til at suspendere 225-timersreglen, der trådte i kraft i 2016.

Reglen betyder, at kontanthjælpsmodtagere skal have mindst 225 timer på arbejdsmarkedet, for at kunne modtage fuld kontanthjælp. Hvis kravet ikke er opfyldt, kan der blive trukket mellem 500 og 1.000 kroner afhængig af kontanthjælpens størrelse.

- Vi lægger op til at suspendere den såkaldte 225-timersregel. Det mener vi er fuldstændig rimeligt i en situation, hvor det er svært for rigtig mange at finde arbejde, siger Peter Hummelgaard.

Han fortæller, at Folketingets partier i første omgang vil drøfte den konkrete model i dag, og derefter vil der blive lovgivet om det hurtigst muligt.

- Regeringen lægger op til, at der bliver lovgivet med tilbagevirkende kraft, så suspensionen gælder fra 9. marts, siger beskæftigelsesministeren.

Venstre: Ledige har brug for hjælp og tryghed

Flere partier har efter coronakrisen ytret ønske om, at reglen skulle afskaffes midlertidigt. Regeringens støttepartier, SF, Enhedslisten og De Radikale, samt Dansk Folkeparti har i sidste uge sagt, at de ønsker at suspendere reglen, og i går blev Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, ifølge Ritzau en del af koret.

- Vi kigger ind i en meget alvorlig og dyb økonomisk krise. Derfor mener vi, at det er rimeligt, at vi midlertidigt suspenderer 225-timersreglen.

- Der er rigtig mange mennesker, som lige nu står i en ulykkelig situation, og der er meget få job at søge. De mennesker har frem for alt brug for hjælp og tryghed, skrev Hans Andersen ifølge Ritzau i en kommentar.

Kontanthjælpsmodtager: Vi kommer bagerst i køen

En af dem, der har forsøgt at søge job, er Katrine Visby. Hun fortalte allerede i slutningen af marts, at det ville være svært for hende at nå det rette antal arbejdstimer.

Derfor glæder hun sig nu over, at partierne er klar til at suspendere reglen.

- Det er virkelig godt, og det er jeg glad for og lettet over. De 1.000 kroner ekstra betyder absolut noget for min hverdag og mit budget. Det betyder, at jeg kan købe en bluse eller et spil til min søn. Eller at en uventet regning sidst i måneden gør mig mindre bekymret, siger hun.