Regeringen klar til at deltage i flådemission i Hormuzstrædet

Det skal dog først drøftes med Folketinget, siger udenrigsministeren.

Der har gennem længere tid været spændinger i Den Persiske Golf, hvor iranske krigsskibe blandt andet har forsøgt at forhindre et britisk olieskib i at sejle igennem. (Foto: MOD/BRITISH MINISTRY OF DEFENCE/ © Scanpix)

Regeringen ser positivt på, at Danmark skal bidrage til en flådestyrke i Hormuzstrædet.

Det oplyser Udenrigsministeriet i en skriftlig kommentar.

- Regeringen deler bekymringen mht. den maritime sikkerhedssituation i Hormuz-strædet og har gennem de seneste uger været i tæt kontakt med allierede om situationen. For en søfartsnation som Danmark er det afgørende, at vores skibe kan sejle sikkert, lyder det fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og fortsætter:

- Jeg hilser den britiske regeringsudmelding om en international maritim sikkerhedsindsats i området velkommen. Indsatsen vil have et stærkt europæisk aftryk. Regeringen ser positivt på et muligt dansk bidrag til en sådan indsats, men det er selvsagt noget, vi skal drøfte med Folketinget, når vi har mere klarhed om de konkrete opgaver og partnere.

Storbritannien ønsker flådemission

Meldingen kommer efter, at Storbritannien bad flere europæiske lande om at stå i spidsen for en flådemission i Hormuzstrædet i Den Persiske Golf, der skal sikre stabilitet og sikkerhed.

Den daværende britiske udenrigsminister Jeremy Hunt nævnte specifikt Danmark, da han fremlagde sine planer i mandags.

- Udover igen at tale med min iranske kollega, har jeg i dag også talt med udenrigsministrene i Oman, USA, Frankrig, Tyskland, Italien, Finland, Spanien og Danmark, sagde han.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) siger i en skriftlig kommentar, at det er regeringens opfattelse, at et dansk bidrag vil kunne bidrage til opretholdelsen af sikkerheden i strædet.

- Danmark vil dermed bidrage til overholdelsen af internationale konventioner og fri handel som aktiv søfartsnation. Dette vil vi naturligvis drøfte i rammen af Det Udenrigspolitiske Nævn. Danmark har et stærkt og kapabelt søværn, som vil kunne bidrage aktivt og effektivt til denne type af opgave, siger hun.

Der tegner sig umiddelbart et politisk flertal for dansk deltagelse. DF og Venstre har allerede tilkendegivet, at de bakker op. Og Radikale Venstre er ligeledes positiv, oplyser udenrigsordfører, Martin Lidegaard.

Storkonflikt i strædet

De seneste måneder har Hormuzstrædet været centrum for en konflikt mellem USA og Iran.

Det begyndte, da USA trak sig ud af den internationale atomaftale med Iran og indførte økonomiske sanktioner mod landet, som rammer olieeksporten.

Storbritannien blev en del af konflikten 4. juli. Her assisterede flere britiske marinesoldater gibraltarisk politi, da det tilbageholdt og beslaglagde et iransk tankskib ved Gibraltar Strædet.

Det fik Iran til at true briterne med gengæld, hvis ikke tankeren blev sluppet fri. Sidste fredag beslaglagde Iran så en britisk olietanker i Hormuzstrædet.

Daværende udenrigsminister Jeremy Hunt anklagede efterfølgende Iran for at agere som pirater, og advarede Iran om, at landets handlinger ville blive mødt med stærke, internationale løsninger.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter