- Nu skal det være slut med at sprøjte ved drikkevandsboringer.
Sådan lød det fra Venstres Jakob Ellemann-Jensen, da han som miljøminister i 2019 indgik en bred politisk aftale om et sprøjteforbud ved drikkevandsboringer.
- Jeg er bekymret over den seneste tids mange fund af pesticidrester i drikkevandet, og det tror jeg, at mange danskere også er. Derfor ønsker jeg, at det skal være slut med at sprøjte nær ved drikkevandsboringer, sagde Jakob Ellemann-Jensen, der endda betegnede aftalen, som 'det, som jeg har lavet i dansk politik, som jeg er mest stolt af.'
Men nu vil den nye miljøminister Magnus Heunicke (S) ikke garantere, at forbuddet træder i kraft.
Socialdemokratiet var ellers også med i aftalen i 2019, som indebar, at landets kommuner fik til udgangen af 2022 til at indgå lokale aftaler med landmænd om at stoppe brugen af pesticider i de boringsnære beskyttelsesområder.
Mange vandboringer ligger på marker, og hvis kommuner og landmænd ikke kunne blive enige om frivillige aftaler, ville der komme et forbud, fremgik det af aftalen.
Pesticider der bruges til at beskytte planter mod ukrudt,skadedyr og sygdomme.
Men i december kunne netavisen Altinget fortælle, at landbruget stadig må sprøjte med pesticider på 19 ud af 20 områder nær drikkevandsboringer.
Ifølge tal fra Miljøministeriet er der kun indført stop for pesticider i 151 områder ud af de i alt 3.004 områder nær drikkevandsboringer, som kommunerne vurderer kræver beskyttelse i form af et stop for sprøjtning med pesticider, kunne Altinget via en aktindsigt fortælle.
Derfor bør regeringen stå ved aftalen om et sprøjteforbud ved drikkevandsboringer, lyder det fra flere af de partier, der var med i aftalen fra 2019.
- Det er enormt problematisk. Venstre og Socialdemokratiet er jo med i den her aftale, og nu sidder de med regeringsansvaret, og derfor har de selvfølgelig også pligt til at leve op til det ansvar og sørge for, at det forbud kommer, siger SF's miljøordfører, Carl Valentin.
Han klandrer især den tidligere socialdemokratiske regering for ikke at have sørget for, at der blev lavet tilstrækkeligt med frivillige aftaler om at stoppe med at forurene jorden tæt ved drikkevandsboringer.
Og det kan have skadet folks sundhed, at et forbud lader vente på sig, mener han.
- Det kan få den betydning, at der kommer rester af sprøjtegift i vores drikkevand. Og det skal vi jo for alt i verden undgå. Det var jo derfor, vi indgik den her aftale i sin tid.
- Det er et afgørende forsigtighedsprincip, at man ikke sprøjter lige ved drikkevandsboringerne, siger Carl Valentin fra SF.
Minister tøver med forbud
I det nye regeringsgrundlag fra SVM-regeringen står der ikke noget om et sprøjteforbud ved drikkevandsboringer.
Derimod lægger regeringen op til at lave en ny plan, der 'skal sikre, at alle parter gør en stor indsats, og der er incitament til at omstille'.
Miljøminister Magnus Heunicke (S) siger, at han nu vil evaluere den foreløbige indsats sammen med partierne bag aftalen.
- Vi er nødt til at have den evaluering først. For der står også i aftalen, at man først skal have en evaluering for at vurdere, hvor langt man er nået. Den evaluering ser jeg frem til at præsentere for offentligheden og diskutere med Folketingets partier, siger Magnus Heunicke.
Men går regeringen stadigvæk ind for et sprøjteforbud ved drikkevandsboringer?
- Jeg vil drøfte med Folketingets partier, hvad vores næste skridt er. Mit mål er, at vi skal beskytte de boringsnære beskyttelsesområder, siger Magnus Heunicke.
I aftalen er der er jo ikke tvivl om, at der skal laves et sprøjteforbud ved drikkevandsboringer, hvis man ikke når i mål af frivillighedens vej. Hvorfor tøver du så nu med at lave et forbud?
- Det er ikke fordi, jeg tøver. Det er fordi, jeg er nødt til at respektere, at vi skal have en evaluering, som præcis viser, hvordan det er gået med de frivillige aftaler, siger Magnus Heunicke.
Men når du siger, at du ikke tøver, betyder det så, at du stadig går ind for et sprøjteforbud ved drikkevandsboringer?
- Jamen, jeg kommer ikke til at svare på, lige præcis hvad den her drøftelse ender med. Men det jeg ikke tøver med er at beskytte vores boringsnære beskyttelsesområder, altså beskytte vores grundvand, beskytte det vand, der kommer ud af vandhanerne, siger Magnus Heunicke.
Anklage om løftebrud
Også de Konservative var med i aftalen fra 2019 om at indføre et sprøjteforbud.
Her undrer miljøordfører Mette Abildgaard sig over, at Magnus Heunicke uden videre bare lægger op til en ny akutplan fremfor at fuldføre den aftale, som partierne indgik i 2019.
- Det er mærkværdigt, at regeringen virker til at rende fra det forlig, vi lavede i 2019, hvor vi ellers havde en meget klar aftale om, hvad der skulle ske, hvis man ikke nåede i mål ad frivillighedens vej.
- Det er jo ikke for sjov, at vi fandt på det her, for vi kan konstatere, at man finder rester af pesticider i over halvdelen af vores aktive drikkevandsboringer, siger Mette Abildgaard (K).
Enhedslisten var ikke med i den politiske aftale fra 2019.
Men parties politiske ordfører, Mai Villadsen, langer kraftig ud efter regeringen for ikke at garantere et sprøjteforbud ved drikkevandsboringer.
- Det er et klokkeklart løftebrud. Jeg er dybt bekymret for, at Socialdemokratiet i den nye regeringskonstellation løber alt, hvad de kan, fra det ene drikkevandsløfte efter det andet.
- Både Venstre og Socialdemokratiet har jo skrevet under på, at hvis ikke man nåede i mål af frivillighedens vej, så skulle man indføre et forbud. Nu ser de ud til at løbe fra det, og det er så skuffende, siger Mai Villadsen.
Forsonende toner fra DF
Derimod er der mere forsonende toner fra et andet af aftalepartierne, Dansk Folkeparti.
- Vi skal lige give kommunerne en chance for at komme i gang med det her arbejde ude lokalt, inden vi slår til med lovgivningshammeren. Lad os give den en ekstra omgang, siger miljøordfører Nick Zimmermann.
Netop muligheden for at forlænge fristen for frivillige aftaler med landmændene har også været efterlyst af blandt andet landbruget.
- Den politiske konklusion bør være at forlænge den lokale proces, men nu med skærpede krav til kommunerne om at sikre hurtigere fremdrift, sagde miljødirektør i Landbrug & Fødevarer Anders Panum Jensen til Landbrugsavisen i december.
Magnus Heunicke erkender da også, at man 'slet ikke er noget i mål endnu', når det kun er lykkedes at lave frivillige aftaler, der beskytter fem procent af vandboringerne mod sprøjtemidler.
- Det er slet, slet ikke godt nok, siger miljøministeren.
Han har indkaldt aftalepartierne til møde om sagen på tirsdag, hvor han ønsker partierens indput til en akutplan.