Regeringen laver aftale om grønt håndværkerfradrag med røde stemmer

Regeringen har lavet en aftale om at genindføre boligjobordningen i 2015 og videreføre den i en ændret, grøn udgave.

Et bredt flertal i Folketinget har mandag aften præsenteret en aftale om at genindføre håndværkerfradraget. (© dr)

Det første løfte fra valgkampen er så småt på vej til at blive indfriet.

Både Lars Løkke Rasmussen (V) og Pia Olsen Dyhr (SF) lovede at genindføre håndværkerfradraget - den såkaldte boligjob-ordning - og her til aften har regeringen så præsenteret en aftale med støtte fra Dansk Folkeparti, Konservative, SF samt Alternativet.

Ordningen bliver genindført med tilbagevirkende kraft for hele 2015, så statsminister Lars Løkke Rasmussen kan holde sit valgløfte om, at man kunne gemme kvitteringerne og få fradrag for arbejde udført i hjemmet.

- Det er vigtigt for mig, at vi genindfører boligjobordningen her i 2015 uændret, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V).

Derfor lægger han snarest et forslag ned i Folketingssalen, der genindfører håndværkerfradraget for 2015.

Grøn profil fra årsskiftet

Til næste år ændrer ordningen dog karakter. Det samlede fradrag stiger med 3.000 kroner årligt til 18.000 kroner om året, men de 12.000 kroner øremærkes til arbejde med energi- og klimaforbedringer.

Det har været et ønske fra både SF og Alternativet, såfremt partierne skulle stemme for ordningen.

- Det er afgørende for Alternativet, at vi understøtter den grønne omstilling i Danmark, siger finans- og skatteordfører Josephine Fock fra Alternativet og SF-formand Pia Olsen Dyhr uddyber.

- Det handler om, at når man har de her oversvømmelser, at man kan gardere sit hjem mod det, siger hun.

Finansieringsmodellen er ukendt

Boligjob-ordningen videreføres med den grønne profil i 2016 samt i 2017. De 6.000 kroner vil fortsat kunne bruges på serviceydelser, hvilket glæder Det Konservative Folkepartis formand, Søren Pape Poulsen.

- Vi er rigtig glade for, at den gamle ordning kommer til at gælde i 2015, siger han.

Hvordan ordningen skal finansieres er endnu uvist. Venstres finansminister, Claus Hjort Frederiksen, siger, at regeringen vil finde pengene på finansloven, men hvor pengene i givet fald skal tages fra, vides endnu ikke.

Ordningen koster statskassen 1,1 milliarder kroner i 2015. Når den særlige grønne variant træder i kraft i 2016 og 2017, koster ordningen 0,8 milliarder kroner. Aftalen finansieres i år med "udisponerede reserver" på finansloven. I de kommende to år skal pengene findes på finanslovene for disse år.

LA står udenfor

Regeringens støtteparti i blå blok, Liberal Alliance, står udenfor aftalen om at genindføre håndværkerfradraget. Det er bemærkelsesværdigt, siger DR's politiske redaktør, Uffe Tang.

- Det her er interessant, fordi det viser at Venstre-regeringen allerede er gået i gang med at lede efter alternative flertal. Det er lidt en provokation over for LA, når man går uden om sit parlamentariske grundlag. Men det viser, at det her er en regering, der vil arbejde bredt, vurderer Uffe Tang.

Det står også i regeringsgrundlaget, at boligjobordningen skal genindføres med tilbagevirkende kraft efter de gamle regler. Desuden lægger regeringsgrundlaget op til, at der laves en model for den fremtidige ordning efter 2015.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk