Regeringen lovede efterårsparat testsystem: Nu er der lange ventetider og timelange køer

Et tjek på coronaproever.dk viser ventetider på flere dage til test. 'Uacceptabelt', siger sundhedsordførere.

I dag var der pres på testcentret i Horsens. (Foto: © DR Nyheder)

Let adgang til test er regeringens og sundhedsmyndighedernes hjørnesten i kampen mod coronavirusset - men lige nu er det ikke let at blive testet.

DR Nyheder har tjekket ventetider på coronaproever.dk, hvor man kan booke tid uden henvisning fra en læge - og her kan kun 3 ud af 48 teststeder tilbyde en tid inden for 24 timer.

Det er ellers målet i aftalen om genåbningens fase 4 mellem regeringen og Folketingets partier, at 80 procent skulle kunne få en test inden for et døgn. Og 80 procent skal have svar dagen efter.

I forbindelse med aftalen, der faldt på plads midt i august, fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at den gav mulighed for flere test, større laboratoriekapacitet og hurtigere svartider.

- Det er noget, der er helt afgørende. Det er en hjørnesten i vores indsats og giver os nogle gode arbejdsbetingelser fremover.

Dagen efter aftalen gav statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde udtryk for, at hun følte sig tryg ved, at testsystemet kunne leve op til målsætningen.

- Det, jeg er fortrøstningsfuld overfor, er, om organisationen, som vi har bygget op her over det seneste halve år, om den har styrken til også at bringe os igennem en sensommer og et efterår. Og det har den. Konkrete eksempler, der viser det modsatte, skal der rettes op på, sagde hun.

Stikprøve: Lange ventetider i alle regioner

DR Nyheders tjek af ventetider på coronaproever.dk viser imidlertid helt op til syv dages ventetid på flere teststeder.

I bunden af artiklen kan du se listen over de ventetider, der var på samtlige TestCenter Danmarks teststeder i formiddag.

Stikprøven viser samtidig, at der er mindst én dags ventetid i gennemsnit i alle fem regioner, når man lægger de indhentede ventetider sammen.

En af de borgere, der har oplevet flere døgns ventetid på en coronatest, er den 71-årige pensionist Bente Bagger fra Roskilde.

- Jeg synes ikke, det er smart, siger pensionist Bente Bagger om ventetiderne. (Foto: © (C) DR Nyheder)

Hun bestilte for tre dage siden tid til en test i Testcenter Ballerup efter at have opgivet at få en tid i sin bopælsby.

- Jeg kunne først få en tid i Roskilde i weekenden. Og jeg skal altså holde noget i weekenden, hvor der kommer en 86-årig og flere ældre.

Timelange køer ved mobile testenheder

Ventetiderne er også med til at skabe pres på de mobile testenheder, der ikke kræver forudgående tidsbestilling.

I går var der seks timers ventetid ved testenheden i Horsens. Og i dag var der kø allerede fra morgenstunden.

- Der er ikke rigtig noget at gøre ved det, men jeg kunne godt have brugt den (ventetiden, red.) bedre, lød det fra Anne Clausen fra Juelsminde.

I Region Midtjylland erkender regionsrådsformand Anders Kühnau (S), at der lige nu er kødannelse i testsystemet.

I dag var der timelang kø til coronatest uden tidsbestilling i Horsens. (Foto: © DR Nyheder)

Men det skyldes ifølge ham, at man for nylig sendte en række mobile testenheder til hovedstaden for at afhjælpe presset på testfaciliteterne der.

- Den testkapacitet, vi har i Region Midtjylland er mindre lige nu, end den har været, fordi den er blevet omdirigeret til hovedstaden. Og det er den på præcis samme måde, som da den blev omdirigeret til Aarhus, da vi havde allermest brug for den her, siger han.

Venstre: 'Vi har en klokkeklar aftale'

Christiansborg kalder sundhedsordførerne fra Venstre, Konservative, SF og Dansk Folkeparti det samstemmende for 'uacceptabelt' med de nuværende ventetider på coronatest.

- Vi har en klokkeklar aftale med regeringen om, at 80 procent skal kunne få en test indenfor 24 timer, og 80 procent skal have svar dagen efter, siger Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen.

Han forlanger nu, at regeringen lægger sig i selen for at bringe ventetiderne ned.

- Jeg vil nu bede regeringen om at lave en decideret handlingsplan for: Hvornår sker hvad, og hvornår kan vi hurtigst muligt komme op i kadence i forhold til antallet af test.

Statsminister Mette Frederiksen (S) forklarer ventetiderne med stor efterspørgsel på at blive testet. (© DR Nyheder)

Per Larsen fra Konservative er skuffet over, at testkapaciteten nu ikke synes at svare til det, regeringen og statsministeren har lovet.

- Det er jo hele forudsætningen for denne her genåbningsstrategi, at man kan blive testet hurtigt. Og det lever regeringen jo slet ikke op til i øjeblikket, siger han.

Statsminister Mette Frederiksen bekræfter, at det stadig er målet at gennemføre de fleste coronatest inden for 24 timer. Om øjeblikkets ventetider siger hun:

- Det er klart, at når der testes så mange, som der gør lige nu, så vil der nogle steder være ventetid, og det skal de, der har ansvaret, selvfølgelig sørge for at få nedbragt.

DR Nyheder har i dag forgæves forsøgt at få et interview med direktøren for TestCenter Danmarks, Anne-Marie Vangsted.