Regeringen: Det skal være slut med naturgas i Danmark i 2030

Danmark skal udfase naturgas, men først skal vi midlertidigt producere mere af den, lyder forslag fra regeringen.

Sikkerhedspolitik og energipolitik kan ikke skilles ad, siger statsminister Mette Frederiksen på dagens pressemøde. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Danmark skal senest i 2030 være helt uafhængig af naturgas.

Derfor skal der sættes turbo på udrulningen af fjernvarme. Og alle danske husejere, der i dag har et gas- eller oliefyr, skal senest til nytår have besked om, hvorvidt de kan blive koblet på fjernvarmen eller skal have en varmepumpe.

Begge dele vil de kunne få økonomisk støtte og rådgivning til.

Sådan lyder et af forslagene i det nye energiudspil 'Danmark kan mere II', der skal gøre Danmark uafhængig af russisk gas, som regeringen netop har præsenteret.

- Når vi i Danmark bliver grønnere, så skaber vi tryghed og sikkerhed for Danmark. Når vi bliver grønnere, svækker vi Putin. Og når vi bliver grønnere, så bremser vi de klimaforandringer, der er i gang med at ødelægge vores jordklode, siger statsminister Mette Frederiksen (S).

Midlertidigt mere gas fra Nordsøen

Planen indeholder ud over hurtigere udskiftning af private gas- og oliefyr også planer for mere grøn strøm og mere biogas. Men samtidig også en midlertidig forøgelse af produktionen af naturgas i Nordsøen, som Danmark ellers skal væk fra.

- Det her gør vi med åbne øjne, siger Mette Frederiksen.

- Indtil produktionen af biogas - altså den grønne gas - er stor nok til at dække det behov, der er for gas, så er det vores klare overbevisning, at det er bedre at hente gas op fra Nordsøen end at købe den af Putin, siger hun.

Ifølge en tidligere aftale skal udvindingen af olie og gas i Nordsøen stoppe i senest 2050, og den beslutning vil regeringen ifølge statsministeren ikke rokke ved.

Flere solceller og landmøller

Regeringen løftede allerede i går sløret for en del af planen med nyheden om, at produktionen af grøn strøm fra solceller og vindmøller på land skal firedobles frem mod 2030.

Derudover vil de ifølge planen også have mellem en og fire gigawatt mere havvind inden udgangen af 2030 og sætte gang i arbejdet med yderligere energiøer.

Planerne om mere grøn strøm har længe været efterspurgt af eksperter i blandt andet Klimarådet, der har advaret om, at Danmark ville komme til at mangle grøn strøm særligt frem mod 2030.

For selv om der i forvejen er planlagt flere havvindmølleparker og store energiøer, er det ikke nok til at dække det voksende behov, der vil ske i det kommende årti, i takt med at danskerne skifter til dieselbilen til elbil og skrotter gas- og oliefyr.

Regeringens støttepartier så da også gerne, at regeringen i deres forslag var gået endnu længere og havde indholdt mere grøn strøm.

- Det er ikke ambitiøst nok først at være uafhængig af naturgas i 2030. Vi både kan og skal være uafhængige ved udgangen af 2027. Det er tre år før, regeringen lægger op til, og det vil være vigtige år både for klimaet og for sikkerhedspolitikken, siger Pia Olsen Dyhr, formand for SF.

De Radikale mener ikke, at udspillet konkret nok fortæller, hvordan der skal komme flere solceller og vindmøller op på land. Flere solcelle- og vindmølleprojekter står i dag stille af forskellige grunde. Blandt andet naboklager, et for svagt elnet eller sammenstød med naturhensyn.

- Den socialdemokratiske regering har lagt et flot visionskatalog frem. Men der er godt nok lang vej til et konkret udspil. Det store ubesvarede spørgsmål efter dagens pressemøde er fortsat: Hvordan forestiller regeringen sig konkret, at vi skal nå at bygge så meget sol og vind de næste otte år, siger Martin Lidegaard, næstformand for De Radikale.

Hvorfor ikke spare på energien?

Hos Enhedslisten er man bekymrede over ønsket om mere gas fra Nordsøen, selv om det er midlertidigt.

- Jeg mener ikke, at denne her skrækkelige krig fra Putins side skal resultere, at vi kaster grønne ambitioner over bord, og det er jeg bange for, at man gør, hvis man vil udvinde mere fossil gas midt i en klimakrise, siger partiets politiske ordfører, Mai Villadsen.

Enhedslisten mener i stedet, at der i udspillet burde være mere fokus på, hvordan vi kan spare mere på energien.

- Vi skal skrue ned for brugen af vores energi. Derfor forstår jeg ikke, hvorfor man ikke har mere fokus på energi effektivisering i det her udspil. Vi kan jo sagtens bruge mindre gas og mindre energi. Og fordele det, der allerede er, siger hun.

pressemødet varslede regeringen også, at de allerede i morgen vil præsentere deres udspil til en grøn skattereform, der skal indeholde en CO2-afgift, som ifølge regeringen vil kunne reducere Danmarks udslip af drivhusgasser med 3,7 millioner ton.

Danmark skal i alt spare 20 millioner ton om året i 2030 for at leve op til klimamålet. Der er indtil nu lagt politiske planer, som kan reducere halvdelen af det, når de bliver gennemført.