Regeringen med ny melding til forældre: Hold jeres børn hjemme, hvis I kan

I går kom regeringen med en ny opfordring til børnefamilierne. Hold jeres børn hjemme, hvis I kan.

- Det er også derfor, at regeringen er kommet med en klar anbefaling om, at man skal overveje sin situation, og hvis man kan holde sine børn hjemme, så skal man det, sagde Pernille Rosenkrantz-Theil i Deadline i går aftes. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

- Hvis vi lukker al børnepasning ned, så vil der ganske enkelt være mange medarbejdere, som ikke vil kunne få passet deres børn. Derfor er børnepasning vigtig.

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen på gårsdagens pressemøde i Statsministeriet.

Meldingen fra regeringen har hidtil været, at det er afgørende, at daginstitutionerne fortsætter med at være åbne, så danskerne kan komme på arbejde, også selvom det muligvis foregår bag hjemmets fire vægge.

- Hvad angår daginstitutionerne, så er det stadig sundhedsmyndighedernes vurdering, at det er forsvarligt at holde dem åbne. Samtidigt vil jeg gerne understrege, at mange mennesker har behov for at få deres børn passet, sagde statsministeren på gårsdagens pressemøde.

Kræver nødpasning

Det har fået kritik fra blandt andre pædagogernes fagforbund, BUPL, som har opfordret til, at danskerne holder deres børn hjemme fra daginstitutionerne.

- Vi havde gerne set, at der også blev indført nødpasning på daginstitutionsområdet, siger Elisa Rimpler, formand i BUPL.

I går aftes havde budskabet fra regeringen dog ændret sig.

- Jeg synes også, der skal drosles ned, og det er også derfor, at regeringen er kommet med en klar anbefaling om, at man skal overveje sin situation, og hvis man kan holde sine børn hjemme, så skal man det.

Det sagde børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil i går aftes i Deadline på DR2.

Forinden havde Sundheds- og Ældreministeriet sendt en pjece ud med navnet "skærpet forsamlingsforbud og nye tiltag for at imødegå cluster B.1.1.7", hvor regeringen nu opfordrer blandt andet forældre til at holde børnene hjemme, hvis det altså er muligt.

- Jeg havde en forventning om, at når man røg op i en kategori fem, så ville man også lukke ned for daginstitutionerne, fordi det er det, der ligger i et varslingssystem, sagde ministeren i Deadline.

Pernille Rosenkrantz-Theil tilføjer, at sundhedsmyndighederne har vurderet situationen rigtig mange gange.

I et interview med DR Nyheder uddyber børne- og undervisningsministeren, at opfordringen til at holde børn hjemme fra daginstitutionerne ikke skal opfattes fuldstændig firkantet.

- Hvis man arbejder hjemme, så skal man med god samvittighed sende sine børn i institution. Det er egentlig den største forskel i forhold til, hvordan vi greb det an i foråret. Erfaringerne viser, at det her med at passe børn, samtidig med at man skal arbejde, ikke kan lade sig gøre, siger hun.

Hjemmearbejde og hjemmepasning går ikke hånd i hånd

Støttepartierne SF og Enhedslisten har meldt ud, at de ønsker at lukke institutionerne helt og indføre nødpasning i stedet.

- Vi foreslog, at man gik over til en udvidet nødpasning, i stedet for den fulde åbning, som vi har i dag, sagde børneordfører i SF, Jacob Mark, i Deadline i går aftes.

Den udvidede nødpasning indebærer, at man beder de forældre, som er hjemsendt og ikke kan komme på arbejde, passer børn hjemmefra, siger han.

Da sundhedsmyndigerne vurderer, at det er muligt at holde institutionerne åbne, mener Rosenkrantz-Theil ikke, at man skal tage med let hånd på at lukke ned.

- En af de erfaringer, vi gjorde os fra foråret, er, at det der med at passe et arbejde hjemme fra og samtidig have to eller tre små børn om benene, det er hverken godt for forældrene eller for børnene, siger Rosenkrantz-Theil.

- Der er store grupper i vores samfund, som lige nu er hjemsendt, men som ikke kan varetage arbejdet hjemmefra, tilføjede hun.

På randen af sammenbrud

Ifølge BUPL er pædagogerne på randen af sammenbrud. Det skyldes blandt andet stigende smittetilfælde – og ifølge fagforbundet viste tal i december, at pædagoger er blandt den hårdest ramte faggruppe, når det gælder smitte med coronavirus, skriver TV2.

pressemødet i går sagde direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, at alle tal peger på, at børn i alderen 0-9 år er mindre tilbøjelig for at blive smittet eller sprede smitten videre. Der er heller ikke tegn på, at der er flere smittede blandt pædagoger eller lignende erhvervsgrupper.

- Så det er det, der er kernen i vores risikovurdering for så vidt angår børneområdet.

Her er de nye tiltag:

  • Forsamlingsloftet bliver sænket fra 10 til 5 personer.

  • Regeringen opfordrer til ikke at se andre uden for husstanden i det omfang, det er muligt.

  • Opfordring til ikke at samles flere end fem personer i private hjem, medmindre der bor flere personer i husstanden.

  • Afstandskravet bliver hævet fra en meter til to meter. Det gælder overalt i det offentlige rum.

  • Tiltagene gælder i første omgang til 17. januar, men kan blive forlænget.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter