Regeringen: Mere boligskat udelukket

Der skal ikke pilles ved boligbeskatningen, fastslår skatteminister Kristian Jensen. Den holdning får støtte fra både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne.

Boligejerne bliver fredet af politikerne. Der er ikke flertal for at hæve ejendomsværdiskatten. (Foto: © DR, DR)

Regeringen vil ikke pille ved boligbeskatningen. Selvom vismændene i den nyeste rapport mener, at det ville være en god idé at hæve skatterne på bolig, så står det helt fast, at regeringen har det udgangspunkt, at boligejere ikke skal beskattes mere.

- Vi synes, det er en fordel for samfundet, hvis folk ejer deres egen bolig. Og vi ønsker at give boligejerne den tryghed, at det skattesystem, de kender i dag, er gældende lige så lang tid, denne regering bliver siddende, siger skatteminister Kristian Jensen.

Han mener desuden, at vismændene overvurderer boligejernes skattefordele.

- Det er for snæversynet alene at kigge på regeringens skattepolitik ud fra et enkelt element. For eksempel er skattestoppet på de grønne afgifter til størst fordel for de laveste indkomster. Den samlede skattepolitik er til gavn for alle, uanset om man har en høj eller lav indkomst, siger ministeren.

DF vil ikke ændre

De seneste år er den reelle ejendomsværdiskat faldet på grund af skattestoppet og særregler som for eksempel nedsat sats for pensionister.

Vismændene mener, at der kan hentes 20 mia. kroner til statskassen ved at ændre beskatningen - og de penge kan bruges til at sænke skatten på arbejde.

Men regeringens støtteparti Dansk Folkeparti frygter, at en sådan omrokering vil ramme skævt.

- Det er jo langt fra sikkert, at det, man stiger i boligskat, bliver opvejet af lettelser på indkomstskatten. Det kan blive helt skævt, siger skatteordfører Mikkel Dencker til DR Nyheder.

Lukke huller

Hos socialdemokraterne vil man gerne sænke skatten på arbejde. Men pengene skal ikke findes hos boligejerne.

- Der sker ganske vist en skævvridning til fordel for boligejerne i disse år. Men det skyldes nogle gode år på boligmarkedet, og man kan ikke basere sin skattepolitik på højkonjunkturer, siger skatteordfører René Skau-Björnsson.

Socialdemokratiet mener, at en mere effektivt ligning kan skaffe den nødvendige finansiering til skattelettelser.

- Der er mange store huller, der kan skaffe staten milliarder af kroner, hvis de bliver lukket, siger han.

Optø fastfrysning

De radikale siger også nej til øget beskatning af boligejere - sådan da. For partiet er lodret imod skattestoppet og ønsker beskatningsniveauet tilbage til det, det var før skattestoppet.

Ejendomsværdiskatten er nemlig fastfrosset på det krone- og øre-beløb, som det var på, da regeringen indførte skattestoppet fra 2002.

- Vi mener ikke, tiden er inde til at indføre nye skatter på boligerne, men vi vil genindføre den løbende beskatning af boligerne. Så ja, det er en højere skat på boliger, siger skatteordfører Poul Erik Christensen.

ExternalContent