Landets 98 kommuner kan godt glemme alt om at få ekstra hjælp til de stigende udgifter nu og her.
For selv om kommunerne på grund af de stigende priser skal bruge flere penge på at opvarme bygninger, købe mad til institutioner og meget andet, står regeringen ikke klar med en hjælpende hånd for at få pengene til at række.
Det var meldingen fra indenrigsminister Christian Rabjerg Madsen (S) i torsdags.
Det fik straks Kommunernes Landsforening til at erklære, at det vil føre til "massive fyringsrunder" ude i kommunerne, hvis der ikke kommer hjælp.
Og nu bliver regeringen også kritiseret fra dens egne socialdemokratiske partifæller i kommunerne.
For en række socialdemokratiske borgmestre rundt om i landet, som DR har talt med, er enige om, at det vil betyde nedskæringer i den borgernære velfærd.
Derfor vil de have regeringen til at genoverveje beslutningen - hjælp os, lyder opråbet fra borgmestrene, der står med hatten i hånden.
Stor ekstraregning
I Aalborg, hvor statsminister Mette Frederiksen selv er fra og opstillet til valget, kalder borgmester Thomas Kastrup Larsen det en "træls" udmelding. Derfor har han også en klar besked til regeringen:
- Genovervej det her, og giv os den kompensation, så vi kommer til at basere vores økonomi på nogle reelle skøn for, hvordan priserne stiger.
- Det er rigtig, rigtig vigtigt. Det er jo vores velfærd, det handler om, siger han.
Ifølge Kommunernes Landsforening står kommunerne nu med en ekstraregning, der i år løber op i 1,4 milliarder kroner og 600 millioner kroner næste år.
Kommunernes økonomi blev, som man plejer, forhandlet på plads i foråret - inden priserne var steget til det niveau, de er på nu. Derfor var det nogle helt andre priser, man dengang lagde til grund for økonomien.
Og det er altså de ændrede forudsætninger, der gør, at kommunerne vil have hjælp her og nu. Indenrigsministeren har dog understreget, at det ikke kommer på tale før næste forår, hvor man igen skal se på kommunernes økonomi.
Aalborg danner i denne weekend ramme om netop Socialdemokratiets årsmøde. Og i den kommune vil det ifølge borgmesteren helt konkret betyde færre ansatte, blandt andet færre pædagoger i undervisningen og i skolerne. Og så er flere anlægsprojekter blevet udskudt.
- Regeringen skal tænke over det en gang mere og overveje, om det ikke er fornuftigt at behandle kommunerne ordentligt og anstændigt i den her situation.
- Vi står på mål for rigtig meget og tager os af kernevelfærden. Vi har været omstillingsparate og gjort alt muligt under corona, energikrise og taget imod massevis af flygtninge. Så jeg synes, de burde vise os den konduite, når vi står i den her situation, skal vi også skal have anstændige forhold at arbejde under, siger Thomas Kastrup Larsen.
'Det kan ikke være rigtigt'
Andre socialdemokratiske borgmestre råber op med de samme ord. Der er brug for, at regeringen finder en måde at hjælpe kommunerne nu, og ikke først til næste år.
I København betyder situationen ifølge overborgmester Sophie Hæstorp Andersen, at der nu er et "hul i kassen".
- Så det er simpelthen en nødvendighed, at vi finder en løsning på det sammen med regeringen.
Derfor falder det heller ikke i god jord hos hende, når regeringen afviser at hjælpe kommunerne her og nu.
- Jeg synes, man skal se på det igen. Det kan ikke være rigtigt, at vi skal ud og spare ekstra på velfærden i den her situation.
Det er ikke kun i de store kommuner, borgmestrene er trætte af situationen. I Sønderborg er borgmester Erik Lauritzen indstillet på, at kommunen må skille sig af med medarbejdere, hvis der ikke kommer hjælp.
- Alle kommuner, der skal spare så meget, som vi skal, kommer i forvejen til at fyre medarbejdere. Det er dumt at bilde sig selv andet ind. Og når den her regning så kommer oveni, ja, så vil det også føre til yderligere fyringer. Det er naivt at tro andet, siger han.
Ingen hjælp at hente
Men de mange råb om hjælp og opfordringer til at sætte sig ved forhandlingsbordet og komme frem til en løsning rokker ikke ved noget for indenrigsminister Christian Rabjerg Madsen.
- Vi har investeret lige knap seks milliarder i den borgernære velfærd i kommunerne, mens vi har været i regering. Hvad angår inflation bliver kommunernes økonomi jo fremskrevet med pris- og lønudviklingen hvert år, når vi forhandler økonomi, og det er den tilgang, vi også har fremadrettet.
Kommunerne siger, de ikke kan vente på regulering næste år, og at der er behov for allerede nu at hjælpe dem. Kan du ikke forstå det?
- Jo, det er hårdt i øjeblikket. Det er det for privatforbrugere, og det er det også ude i kommunerne. Vi har investeret næsten seks milliarder i at forbedre den kommunale økonomi i den tid, Socialdemokratiet har været i regering.
- Hvad angår sikring mod stigende priser, så er det den pris- og lønfremskrivning, vi laver hver gang, vi forhandler økonomi, og det gør vi i forsommeren. Også næste år.
Tror du på borgmestrene, når de siger, at hvis de ikke får ekstra penge, så bliver de nødt til at skære i den borgernære velfærd?
- Inflationen er det største problem vi står med i øjeblikket. Det rammer, når vi er ude og handle, det rammer alle danskere, og det rammer også kommunerne i øjeblikket. Jeg har tiltro til, at kommunerne kan løfte den opgave, der bliver prioriteringsmæssigt, når inflationen er så voldsom, siger ministeren.