Regeringen: Obligatorisk matematik og mindre læseferie til gymnasieelever

Folketingets partier skal snart forhandle om justeringer på gymnasieområdet.

Langt færre studenter skal i fremtiden tage suppleringsfag efter deres eksamen. Derfor vil regeringen indføre obligatorisk matematik på b-niveau. (© DR)

Pisken skal svinges lidt mere over de danske gymnasieelever.

SR-regeringen lægger nu op til, at matematik på b-niveau skal være obligatorisk for flere. Og så skal læseferien være knap så lang for 1.g'erne og 2.g'erne.

Det siger statsminister Helle Thorning-Schmidt i sin åbningstale på Folketingets åbningsdag.

- For mange gymnasieelever får en studentereksamen, som de ikke kan bruge til at komme direkte ind på den uddannelse, de ønsker. Så må de tage suppleringsfag. Regeringen vil forbedre og forenkle gymnasierne. Vi vil sætte ind på tre områder, siger Helle Thorning-Schmidt.

Nemmere at gennemskue

Regeringen vil i det kommende folketingsår indkalde Folketingets partier til forhandlinger om justeringer på gymnasieområdet.

Her har Venstre tidligere bebudet, at de vil have adgangskrav på karakteren 4 i dansk og matematik fra folkeskolen, hvis man skal kunne komme ind på et gymnasium. Regeringen lægger op til karakteren 2.

I dag kan gymnasieeleverne skrue deres gymnasieuddannelse sammen på mere end 200 forskellige måder. Men det skal være mere gennemskueligt, hvilken konsekvens studieretningen har, mener Thorning.

- For det første vil vi gøre det lettere for eleverne at vælge den rigtige studieretning. Strukturen skal være mere overskuelig med færre retninger. Og eleverne skal stå med de rette fag og niveauer, når de skal bruge deres eksamen til at læse videre, siger Helle Thorning-Schmidt.

Det andet initiativ er at gøre matematik på b-niveau obligatorisk for flere.

- For det tredje skal skoleåret bruges bedre. Især i 1. og 2. g, hvor eleverne ikke har så mange eksaminer. Her skal der være mindre læseferie og mere undervisning. Så eleverne bliver endnu dygtigere, siger statsministeren.

V: God ide med matematik

Det var VK-regeringen, der tilbage i 2005 stod i spidsen for en gennemgribende reform af gymnasiet, som blandt andet har betydet, at man selv i langt højere grad kan sammensætte studieretningen.

Derfor blev der gjort op med de klassiske sproglige og matematiske linjer.

Men i Venstre erkender man, at op mod 200 studieretninger er lige i overkanten. Uddannelses- og forskningsordfører Esben Lunde Larsen er enig med regeringen i, at obligatorisk matematik er en god ide.

- Vi tager vel imod kvalitative forbedringer, som modvirker suppleringer i det omfang, vi har set hidtil. Så et matematik-løft er et skridt i den rigtige retning, siger Esben Lunde Larsen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter