Regeringen øger åbenhed om virksomheders skat

Åbne skattelister skal modvirke skattely. Fra fredag offentliggør Skat indkomstskat i mere end et enkelt år.

Skatteminister Benny Engelbrecht vil skabe mere åbenhed om virksomheders skatteforhold. (Foto: © Skatteministeriet)

Fra på fredag vil man på Skats hjemmeside kunne se, hvad en virksomhed har betalt i selskabsskat i mere end blot ét indkomstår.

Det er skatteminister Benny Engelbrecht (S), der har valgt at udvide de åbne skattelister.

Vil rumme fem indkomstår

Til at starte med vil firmaers skattebetaling de to seneste år fremgå, men med tiden vil listen rumme fem indkomstår, skriver Politiken tirsdag.

- De åbne skattelister er et led i regeringens kamp mod skattely. Der kan være udmærkede grunde til, at man i et enkelt eller to år ikke betaler selskabsskat, så med den nye model giver vi et bedre overblik over en virksomheds udvikling og normale skattebetaling, siger ministeren til Politiken.

DI er skeptisk

Enhedslisten roser de åbne skattelister.

- Det har en opdragende effekt, fordi selskaber får sværere ved at forklare, hvorfor de år efter år ikke betaler skat, siger skatteordfører Frank Aaen til avisen.

Erhvervsorganisationen DI vil dog have de åbne lister helt fjernet, selv om opgørelsen over flere år giver et "marginalt mere retvisende billede".

- Man tager skyklapper på, hvis man tror, at selskabsskatten giver et reelt billede af, hvor meget det private erhvervsliv bidrager til samfundet, siger skattepolitisk chef Jacob Bræstrup til Politiken.

Han peger på en analyse fra DI om, at selskabsskatten udgør en tiendedel af de 450 milliarder kroner, som firmaer og deres ansatte betaler i skatter og afgifter.

/ritzau/