Regeringen ønsker, at corona igen kategoriseres som samfundskritisk sygdom

Statsministeren kommer med nye udmeldinger om coronasituationen.

Statsministeren indkaldte til pressemøde tidligere på dagen. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix)

- Regeringen har indstillet til Folketinget, at corona igen kategoriseres som en samfundskritisk sygdom, og at der igen indføres coronapas, siger Mette Frederiksen (S) fra spejlsalen i Statsministeriet her til aften.

Sammen med hende deltager SSI-direktør Henrik Ullum, sundhedsminister Magnus Heunicke (S) samt Søren Brostrøm, der er direktør i Sundhedsstyrelsen.

Pressemødet finder sted, efter sundhedsordførerne tidligere på aftenen var inviteret til et møde om "epidemisituationen og tiltag" i Sundhedsministeriet.

Inden mødet var formodningen, at det skulle diskuteres, hvorvidt covid-19 igen skulle klassificeres som en samfundskritisk sygdom. Og det er netop det, som regeringen nu ønsker.

Hvis regeringen vil have covid-19 klassificeret som en samfundskritisk sygdom igen, forudsætter det, at der ikke er et flertal i Epidemiudvalget, der modsætter sig det.

Hvis det vedtages, at sygdommen igen skal betragtes således, betyder det, at regeringen igen kan tage epidemiloven i brug og iværksætte restriktioner.

- Vi står ikke i den samme situation som for et år siden, og alt det, vi foreslår nu, handler om, at vi gerne vil blive ved med at have et åbent Danmark, siger Mette Frederiksen.

Et presset sygehusvæsen

Indstillingen fra regeringen om at klassificere covid-19 som en samfundskritisk sygdom sker på baggrund af en vurdering fra Epidemikommissionen og kommer blandt andet som følge af det pres, sundhedsvæsenet oplever for tiden.

- Sundhedsmyndighederne havde forventet, at der ville komme flere smittede og indlagte, men det er gået hurtigere end forventet, siger hun og fortsætter:

- Vi skal huske alle sammen, at presset på sundhedsvæsenet er forsinket. De indlæggelser og de dødsfald, vi ser nu, er resultatet af den smitte, der ligger bag os.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) oplyser på pressemødet, at der netop nu er 313 indlagte i hele landet, heraf flest i Region Hovedstaden.

Coronapasset skal måske frem igen

Hvis regeringen får det, som den vil have det, betyder det, at danskerne igen skal finde printede versioner eller mobilerne med coronapas frem, hvis mange mennesker skal samles i for eksempel biografen eller til koncerter.

Det er regeringens ambition, at det flertal af borgere, der er blevet vaccineret, skal leve med så få restriktioner som muligt, forklarer Mette Frederiksen.

- Det er vores opgave at sikre, at det meget store flertal af danskere, der er vaccinerede, at I kan komme igennem den her vinter med så få restriktioner som overhovedet muligt, siger hun.

Der er foreslået to ændringer til brugen af coronapasset. For tidligere smittede skal passet nu kun gælde seks måneder. Det har hidtil været 12 måneder. Derudover vil regeringen have, at det skal gælde for folk fra 15 år og ikke 16, som sidst det var i brug.

Sidst, vi stiftede bekendtskab med coronapasset, var fra starten af 2021 til 1. oktober.

For de fleste sluttede brugen af coronapasset allerede 1. september, men en måned frem skulle det stadig op af lommen, hvis man skulle på natklub, til indendørs stående arrangementer eller udendørs arrangementer med flere end 2.000 besøgende.

Smittetallene stiger

Det hele udløses af, at der i løbet af de seneste uger er sket en stigning i antallet af coronapositive rundt i landet.

Det seneste døgn er der registreret 2.294 smittetilfælde. Dermed blev mandag femte dag i streg, hvor antallet af nysmittede ligger over 2.000 personer.

Set i lyset af den seneste tids smittetal, der stiger og stiger, gik Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, torsdag i sidste uge ud og anbefalede, at man genindførte coronapasset.

Brostrøm er blandt medlemmerne i Epidemikommissionen, som kommer med indstillinger til Epidemiudvalget, der blandt andet består af partiernes sundhedsordførere, og dermed også Folketinget.