Regeringen og bredt flertal enige: Frisører og domstole må åbne på mandag

Regeringen og et bredt flertal i Folketinget har torsdag nat forhandlet en genåbningsaftale på plads.

Aftalen kommer i tillæg til den genåbningsfase, som statsminister Mette Frederiksen (S) løftede sløret for ved seneste pressemøde. (Arkivfoto) (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Snart kan du igen komme til frisør, kørelærerne kan igen sætte nøglen i tændingen, og domstolene kan vende tilbage til en mere normal drift.

Det har regeringen og et bredt flertal i Folketinget torsdag nat forhandlet på plads, oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse, Mette Frederiksen på Facebook og flere partiledere på Twitter.

Af aftalen fremgår det, at det midlertidige forbud mod visse liberale erhverv som for eksempel frisører ophæves fra på mandag. Det er dog uklart, hvilke specifikke erhverv og faggrupper, der er tale om, udover at det er de erhvervsdrivende, som var omfattet af de tidligere restriktioner.

Derudover vil det også igen være muligt at foretage praktisk køreundervisning.

Caféer, restauranter, højskoler og efterskoler må dog fortsat vente på grønt lys til at åbne igen, oplyser Statsministeriet.

Aftalen er en udvidelse af den fase 1 af genåbningen, som Mette Frederiksen løftede sløret for ved seneste pressemøde. Og statsministeren er ikke overraskende glad for aftalen.

- Ingen har lyst til at holde Danmark lukket en dag mere end højst nødvendigt. Men vi må ikke gå hurtigere frem, end at vi stadig kan holde epidemien under kontrol, skriver hun på Facebook.

Ærgerlig over efterskoler

Aftalen mellem regeringen og flere partier faldt på plads efter forhandlinger, der begyndte klokken 20 i går aftes.

- Efter en lang aftens forhandlinger er der nu flere, der kan vende tilbage til et arbejde og en mere normal hverdag, skriver Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, på twitter.

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, kalder det i et opslag på Twitter for en "fin aftale".

Også Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er godt tilfreds med, at man har forhandlet en aftale på plads.

Ifølge Morten Østergaard, der er politisk leder for Radikale Venstre, betyder aftalen, at domstole kan åbne igen.

- Men er ærgerlig over, at efterskole- og højskolelever må vente, da sundhedsmyndighederne frarådede, at de blev genåbnet nu, skriver han på Twitter.

Bygger på notat

Forhandlingerne er sket på baggrund af et notat fra Statens Serum Institut, der viste, at det er muligt at genåbne erhvervene, samtidig med at smittespredningen fortsat kan falde.

Notatet indeholder modeller, der viser smittetrykket i forskellige scenarier for en større genåbning af Danmark i fase 1 end den oprindelige.

Og ud fra en sundhedsfaglig vurdering, kan det ikke anbefales at åbne caféer, restauranter, højskoler og efterskoler, lød det fra Statens Serum Instituts faglige direktør, Kåre Mølbak, i notatet.

Partierne vil i næste uge fortsætte forhandlingerne om genåbningens fase 2 og yderligere faser, fremgår det at Statsministeriets pressemeddelelse.

Her er aftalens punkter:

Liberale erhverv

  • Der er som led i indsatsen mod Covid-19 indført et midlertidigt forbud mod frisører og visse liberale erhverv, jf. bekendtgørelse om forbud mod større forsamlinger og mod adgang til og restriktioner for lokaler i forbindelse med håndtering af Covid-19. Der er samtidig indført et midlertidigt forbud mod at foretage praktisk køreundervisning i skolevogne. Forbuddene ophæves med virkning fra mandag den 20. april 2020, så de omfattede erhvervsdrivende igen kan åbne deres lokaler for kunder, ligesom der kan foretages praktisk køreundervisning i skolevogne.

  • Der etableres et sektorpartnerskab, hvor de relevante myndigheder sammen med brancher, fagforeninger og relevante organisationer aftaler retningslinjer for en ansvarlig genåbning.

  • Virksomheder, der har været omfattet af nedlukning, vil kunne vurdere, at det ikke er hensigtsmæssigt at lukke op. I den situation vil en virksomhed, der tidligere har været omfattet af et forbud og derfor har været lukket, kunne vælge fortsat at holde lukket og vil efter den gældende ordning derefter modtage op til 80 procent i kompensation for de faste udgifter.

Genåbning af domstolene

  • Danmarks Domstole har iværksat et nødberedskab for at håndtere kritiske sagsområder, men der er behov for at få gennemført langt flere sager. Domstolene opfordres derfor til at genåbne med henblik på hurtigst muligt at kunne gennemføre flest mulige sager. Samtidig vil Familieretshuset åbne for gennemførelse af børnesamtaler og overvåget samvær som helt specifikke børnerelaterede kritiske aktiviteter.

  • I takt med at det vurderes sundhedsfagligt forsvarligt, påbegyndes gradvist indkaldelse til afsoning i kriminalforsorgen.

  • Der vil blive gennemført en delvis genåbning af forskningslaboratorier for forskere og studerende, så der blandt andet bliver mulighed for at fortsætte og afslutte post doc- eller ph.d.-forløb samt videreføre forskningsforsøg og forskningsprojekter, som ellers går tabt.

  • Der etableres et sektorpartnerskab for hvert af ovenstående spor, hvor der aftales retningslinjer for en ansvarlig genåbning.

Ældre og sårbare samt udsatte unge

  • Der etableres partnerskaber på tværs af myndigheder, civilsamfund, kulturinstitutioner, private aktører og den offentlige sektor, der kan udvikle initiativer der modvirker ensomhed, sårbarhed og støtter socialt udsatte børn og unge.

  • Der findes nye metoder til at understøtte besøg fra familie og pårørende på en sundhedsmæssigt forsvarlig måde.

  • Partierne drøfter i de kommende dage de enkelte tiltag nærmere med de relevante ressortministre og myndigheder.