Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om finansloven

Efter langstrakte forhandlinger er der enighed om finansloven for næste år.

Finansminister Kristian Jensen (V) har netop bekræftet, at man har fået finansloven i hus for næste år. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om en finanslov for næste år.

Det bekræfter finansminister Kristian Jensen (V) efter de afsluttende forhandlinger i Finansministeriet i dag.

- Jeg er rigtig glad for at kunne sige, at regeringen og DF har lavet en finanslovsaftale. Det har taget lidt længere tid. Det skyldes, at det ikke bare er en aftale. Det er tre aftaler på en gang.

- Vi har lavet en markant stramning af udlændingepolitikken i Danmark. Vi har lavet en stor pensionsreform, der gavner 1,1 millioner pensionister, siger finansministeren.

Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om paradigmeskifte i udlændingepolitikken, hvor man indfører en midlertidighed som et princip, så flygtninge skal hjem, når der bliver fred i deres hjemland. Samtidig er der sat penge af til at forlænge den midlertidige grænsekontrol.

Generelt har udlændinge fyldt meget til forhandlingerne ved forhandlingsbordet.

- Vi har diskuteret kriminelle udlændinge meget. Der gennemfører vi et forslag om en øde ø, hvor de skal være, siger DF's gruppeformand, Peter Skaarup.

Ifølge finansminister Kristian Jensen skal personer på tålt ophold, der har begået kriminalitet, placeres på den øde ø Lindholm, som er ejet af staten. Det skal fungere som udrejsecenter.

Satspuljen afskaffes

Til sidst laver man aftale om pension, hvor satspuljen afskaffes, og pensionister får et løft i deres pension. Satspuljeordningen stopper fra 1. januar næste år.

Til gengæld bliver der etableret obligatorisk pensionsopsparing for personer på blandt andet dagpenge og kontanthjælp.

- Vi har gennemført en ordning, der betyder, at pensionisterne får deres egne penge. Det er kun ret og rimeligt, siger Peter Skaarup.

I finansloven er der prioriteret cirka tre milliarder kroner over de næste fire år til bedre sundhed og psykiatri, styrket ældrepleje og nye initiativer for børn i sårbare familier. En del af pengene skal gå til at styrke rekrutteringen af kvalificeret arbejdskraft på sundheds- og ældreområdet.

Med finanslovsaftalen bliver der også gennemført en række initiativer, der skal være med til at Danmark kan opfylde klimamålene frem mod 2030. Initiativerne skal forbedre luftkvaliteten og miljøet i Danmark.

Blandt andet bliver det muligt at skærpe kravene i miljøzoner for at få mere ren luft i de store byer. Med aftalen bliver der også bedre kystbeskyttelse i Vestjylland, oplyser regeringen.