Regeringen og DF enige: Radio24syv kan overleve som DAB-kanal

En ny kanal på DAB-radio får 70 millioner kroner årligt.

En af de markante profiler i Radio24syv - Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm - spillet af Frederik Cillius i Den Korte Radioavis. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Hvis man er trofast lytter af Radio24syv, så kan man i dag drage et foreløbigt lettelsens suk.

Regeringen og Dansk Folkeparti er nemlig blevet enige om at etablere en radiokanal, der skal ligge på DAB-båndet.

Parterne har forhandlet i flere uger, efter at det kom frem, at Radio24syv ikke ønsker at komme med et bud på FM4-sendetilladelsen, som de har haft de seneste otte år. Deres sendetilladelse udløber 31. oktober.

De har valgt ikke at byde, fordi et af kravene, for at byde er, at en for stor del af de redaktionelle medarbejdere skal have arbejdsplads mindst 110 kilometer fra København.

Nu får radiokanalens ejere – heriblandt Berlingske – mulighed for at byde ind på sendetilladelsen på DAB, som i den kommende tid skal i udbud. Det betyder også, at andre interesserede kan byde på sendetilladelsen.

Kulturminister Mette Bock er glad for, at det er lykkedes at lande en aftale om en DAB-kanal, som Radio24syv kan byde ind på. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

- Vi er blevet enige om et nyt udbud på en ny DAB-kanal, der får 70 millioner kroner årligt over fire år. Det er en kanal, der indeholder alt det, vi godt kan lide, siger kulturminister Mette Bock (LA), der oplyser, at kanalen skal finansieres fra public-service-puljen.

Radio24syv-direktør Jørgen Ramskov kalder det på Twitter en dejlig besked at gå på weekend på:

Kulturdækningen styrkes

Kan man udlede, at det her en oprydning efter jeres fejltagelse omkring FM4-udbuddet?

- Politik er frem og tilbage og til siden, og så ender man med et resultat. Og jeg synes, at det her resultat er blevet rigtig godt, siger ministeren.

Hvor er de 70 millioner kroner fundet?

- Vi havde allerede aftalt en DAB-kanal om kultur, som skulle løbe over otte år. Den løber nu fire år, så her har vi fundet 60 millioner kroner. Den sidste del finder vi ved at reducere den meget store public service-pulje en smule.

Der var oprindeligt afsat 30 millioner kroner om året over otte år, der nu er komprimeret til 60 millioner kroner årligt i fire år. Ministeren siger, at kanalen skal indeholde nyheder, debat, en stærk kulturdækning og satire.

- Der er ret brede rammer, men kulturdækningen bliver styrket, siger Mette Bock, der håber, at så mange som muligt byder ind på den nye kanal.

DF: Vi har stået fast på vores krav

Det var Dansk Folkeparti, som i første omgang beseglede Radio24syvs skæbne, da de fik trumfet et krav om beliggende til FM4-kanalen igennem.

Men det var også Dansk Folkeparti, som for et par uger siden luftede tanken om en mulig redningsplan for radiostationen.

- Vi har hele tiden stået fast på, at FM4-kanalen skal lige i Vestdanmark. Nu har vi lavet en ny aftale, og de, som i dag driver FM4 - Berlingske People - kan selvfølgelig byde ind på DAB-kanalen, hvis de ønsker, men andre kan også byde ind, siger partiets medieordfører, Morten Marinus.

Vil du mene, at man kan tage dét Radio24syv laver i dag - én til én - og lægge det over på DAB?

- Jeg ved ikke, om de kan gøre det én til én, og det skal jeg heller ikke vurdere. Med denne aftale er der mulighed for, at der bliver sendt kulturnyheder- og programmer i et større omfang. Jeg kan være glad for, at vi får en DAB-internetkanal, som kan øge mangfoldigheden i dansk radiolytning, siger Morten Marinus.

Fakta om aftalen

  • Kanalen udbydes for fire år med et årligt offentligt tilskud på 70 millioner kroner, der finansieres af de midler, der er afsat til DAB-radiokanalen i medieaftalen.

  • Programfladen vil som minimum indeholde 70 minutter kulturnyheder per uge, som skal dække kulturlivet bredt, 20 timers øvrige kulturprogrammer per uge og 65 minutters nyhedsudsendelser per døgn.

  • Programfladen skal desuden indeholde følgende programkategorier: Sportsnyheder, aktualitetsprogrammer, aktualitetstemaer, satire, debatprogrammer samt udsendelser i reportage- eller montageform.

  • Kravet til nyproduktion fastsættes til mindst 90 timer per uge.

  • Kanalen får en bred musikprofil. Den maksimale andel af musik i sendefladen kan højest være 20 procent om dagen, 65 procent om aftenen og 55 procent om natten.

  • Der er adgang til reklamer. Disse skal dog placeres i blokke mellem programmerne.

  • Der stilles ikke krav til lokalisering af redaktioner og medarbejdere eller hvor produktionen skal finde sted.

  • Samme selskab kan ikke få programtilladelse til både den fjerde FM-kanal – der nu er i udbud – og den nye DAB-kanal.

  • Kanalen udbydes med sendestart tidligst 1. november 2019. Sendestart skal finde sted senest 1. maj 2020.

  • Kilde: Kulturministeriet