Regeringen og erhverslivet vil udvikle et coronapas: 'Vi har kæmpe forhåbninger'

Det er endnu for tidligt at sige noget konkret om, hvor og hvornår coronapasset kan bruges, siger minister.

Fungerende finansminister Morten Bødskov, adm. direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen og DI-direktør Lars Sandahl Sørensen løftede i dag sløret for planerne om et digitalt coronapas. (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)

Om nogle måneder har du måske ikke kun det rødbedefarvede pas derhjemme i skuffen, men også et pas på mobilen.

Regeringen, Dansk Erhverv og Dansk Industri er i hvert fald gået sammen om at finde en teknologisk løsning, der kan hjælpe, når vi forhåbentligt snart kan genåbne dele af samfundet igen. En løsning de kalder 'coronapas'.

- Det handler om at finde den rigtige teknologiske løsning, så vi kan få muligheder i kulturlivet og i det danske samfund, og så dem der skal ud og rejse for eksempel i erhvervshenseende også vil have muligheder for det, siger fungerende finansminister Morten Bødskov (S) på et pressemøde.

Ifølge ministeren er det dog endnu for tidligt at sige noget om, hvor og hvornår coronapasset kan bruges. Det eneste, vi ved, er, at det kommer til at tage flere måneder, inden teknologien er på plads.

- Du skulle gerne inden udgangen af februar måned kunne se din vaccination på sundhed.dk. Den teknologiske løsning vil tage en tre-fire måneder at udvikle, da det skal testes, i udbud og andet.

Det betyder, at man endnu ikke ved, hvem der skal udvikle coronapasset, eller hvad det kommer til at koste.

Erhvervslivet håber, at et coronapas kan give mulighed for at tage på alt fra restaurant og festival og til forretningsrejse.

- Vi har kæmpe forhåbninger til det. Derfor har vi arbejdet for det i rigtig lang tid, siger Brian Mikkelsen, der er direktør for Dansk Erhverv.

Hvad skal det bruges til?

Sundhedsministeriet oplyste i begyndelsen af januar til DR, at man arbejder på et vaccinepas, der er en print selv-løsning på sundhed.dk, som i første omgang skal hjælpe rejsende danskere. Det er efter planen klar ultimo februar.

Siden har der været diskussion om en sådan løsning ikke vil skabe et A og B hold, fordi de vaccinerede for eksempel så kan tage ud og spise, på festival eller tage på forretningsrejse, mens andre må blive hjemme.

Det er dog for tidligt at blive konkret på, hvad passet skal bruges til, fastslår Morten Bødskov.

- Det er en af de politiske diskussioner, vi skal have.

Uanset hvordan coronapasset kommer til at fungere, og hvilke muligheder det kommer til at give, så er det en forudsætning, at der er styr på coronasmitten.

- Det her skal ses som et instrument. Som pas nummer to om man vil. Teknologien har mange muligheder, men det er klart, at det skal gå hånd i hånd med, at smitten skal holdes nede, og vi skal have vaccinerne ud, fortæller Morten Bødskov.

Artiklen fortsætter under lynanalysen:

Løsning på fremtidige udfordringer

Brian Mikkelsen ville dog gerne blive en smule mere konkret. Ifølge ham vil virksomhederne gå langt for en genåbning - også hvis det betyder, at de skal tjekke coronapas ved indgangen til for eksempel restauranten.

- Det er specielle tider. De kræver, at vi løser de udfordringer, der er, på specielle måder. Det digitale coronapas betyder, at der er lys for enden af tunnelen for rigtig mange danske virksomheder inden for især oplevelses- og kulturindustrien, men også for mange af vores eksportvirksomheder, som skal ud og rejse, fortæller han.

Også i Dansk Industri glæder man sig over det nye samarbejde mellem regeringen og erhvervslivet. Også selvom løsningen ligger et stykke ude i fremtiden.

- Alle borgere vil gerne ud og mødes igen. Det her er et instrument, som vi kan gøre klar, så når det er sundhedsmæssigt forsvarligt, så kan vi hurtigere skabe mobilitet end mange andre steder. Så kan vi vise resten af verdenen, at det er en løsning, siger Lars Sandahl Sørensen, der er administrerende direktør i Dansk Industri.

- Vi skal løse problemer over ganske lang tid – måske over flere år. Jo hurtigere vi får teknologiske løsninger, der kan hjælpe os, des bedre.