Regeringen og S åbner for dansk forsvar mod russiske missiler

Forsvaret skal selv kunne dæmme op for truslen fra Rusland, der har rykket missilsystem tættere på Danmark, mener S. Forsvaret undersøger allerede muligheden, siger forsvarsministeren.

Et missilsystem på en af de tre danske fregatter vil kunne forsvare Danmark mod missiler udefra. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2014) (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Det danske forsvar skal selv kunne skyde et missil fra Rusland eller den russiske enklave Kaliningrad ned, hvis det har retning mod Danmark.

Netop truslen fra Rusland og oprustningen af missiler, der kan nå dansk jord, kan være et eksempel på en ny opgave for Forsvaret, som kan få Socialdemokratiet til at sende flere penge af sted, når det nye forsvarsforlig skal forhandles på plads til efteråret.

Det siger Henrik Dam Kristensen, forsvarsordfører for Socialdemokratiet:

- Vi kan se, at Rusland har oprustet voldsomt i Kaliningrad, som ikke ligger ret langt fra os. De har blandt andet oprustet med missiler, der kan nå temmelig langt, og der er også mulighed for atomsprænghoveder på de missiler. Det gør mig bekymret.

- Derfor vil jeg vide, om det danske forsvar har kapacitet til at imødegå den trussel. Hvis ikke, så vil jeg meget gerne være med til at diskutere, hvordan vi så kan sikre, at den kapacitet er til stede. Hvis det i sidste ende så betyder, at der skal flere penge til, så er vi også parate til at kigge på det.

Henrik Dam Kristensen tilføjer, at forsvaret også kan etableres i samarbejde med Nato.

Ifølge major Karsten Marrup, chef for Center for Luftoperationer på Forsvarsakademiet, har hverken Danmark eller Nato et modsvar, hvis Rusland skulle sende et missil mod Danmark fra Kaliningrad eller Rusland.

Forsvaret kigger allerede på muligheden

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen er lige nu til Nato-møde i Bruxelles, hvor man netop diskuterer truslen fra Rusland i Europa og Østersøregionen.

Claus Hjort Frederiksen har tidligere slået fast, at Forsvaret skal have et økonomisk løft. Og han er positiv over for Socialdemokratiets forslag til at se på, hvordan man kan dæmme op for truslen fra de russiske missiler.

- Det er et meget, meget relevant forslag, som Henrik Dam Kristensen fremfører. Og det er også et forslag, Forsvaret arbejder med i øjeblikket, siger Claus Hjort Frederiksen.

Forsvarsministeren forklarer, at en måde, man kan etablere et forsvar mod de russiske missiler, er ved at installere et radarsystem og raketsystem på en af de danske fregatter:

- Det er også et spørgsmål om, hvorvidt vi skal have raketsystemer på vores fregatter, der jo sejler i Østersøen og i de danske farvande, så vi er i stand til selv at afvise et raketangreb på Danmark, siger forsvarsministeren.

S: Truslen fra Rusland er steget

Henrik Dam Kristensen nævner eksemplet med truslen fra de russiske missiler i enklaven, der ligger klemt inde mellem Polen og de baltiske lande ved Østersøen – 300 kilometer fra Svaneke og Christiansø - af en grund.

Danskernes tryghed har nemlig ændret sig til det værre, siden Rusland med landets ”øjeblikkelige aggressivitet” har annekteret Krim og været med til at skabe en frossen konflikt i det østlige Ukraine, mener Henrik Dam Kristensen.

Og danskernes tryghed kan altså få Socialdemokratiet til at hælde flere penge i Forsvarets pose.

- Vi skal opnå den balance, hvor det bliver meget tydeligt for Putin og Rusland, at vi er parate til at tage de skridt, der skal til for at imødegå deres aggressivitet, for vi vil gerne være sikre på, at vi kan beskytte danskerne, siger Henrik Dam Kristensen.

Meldingen fra Socialdemokratiet kommer blot dagen efter, at Rusland ifølge den amerikanske avis New York Times har klargjort mellemdistancemissiler, der kan true store dele af det europæiske kontinent.

Det er ifølge Ritzau et brud på INF-nedrustningsaftalen, der forbyder mellemdistancemissiler, hvis det er sandt.

Penge skal gå til konkret trussel

Socialdemokratiets udgangspunkt er ikke i første omgang at reservere et milliardbeløb, der kan lægges til de mere end 20 milliarder kroner, Forsvaret modtager hvert år i indeværende forsvarsforlig.

Men Socialdemokratiet er fleksible i forhold til efterårets forhandlinger om næste forsvarsforlig, lyder det fra Henrik Dam Kristensen:

- Vi kommer ikke med flere penge bare for at komme med flere penge. Hvis der skal tilføres flere penge til Forsvaret, så er det ud fra en nøje analyse, som handler om, at vores tryghed er i fare, hvis vi har brug for en bedre og mere skarp kapacitet for at sikre danskernes tryghed.

- I den situation er Socialdemokratiet selvfølgelig altid parate til nøje at overveje, hvad der kan gøres, og deltage i forhandlinger.

Vi har faktisk ikke et missilforsvar hverken i Forsvaret eller NATO-regi, der kan skyde eventuelle missiler fra Rusland eller Kaliningrad ned. Er det så en trussel, som Socialdemokratiet vil være villig til konkret at afsætte penge til at dæmme op for i form af et missilforsvar?

- Det er det, der er min pointe. Hvis der skal flere penge til, så skal det være ud fra en konkret analyse, som viser, at vores tryghed ikke er, som den burde være.

- Jeg har det sådan i forhold til den russiske aggressivitet, som vi ser i øjeblikket, at den skal man ikke på nogen måde undervurdere. Spørg dem i Ukraine og Krim. Der er ingen grund til at undervurdere det.

Så set med socialdemokratiske briller – frem mod forhandlingerne om næste forsvarsforlig - med de nye udfordringer, der er kommet til, in mente, er I så villige til at give flere penge til Forsvaret, såfremt der er en konkret trussel, som vi ikke er i stand til at svare på selv?

- Vores udgangspunkt er, at vi får leveret rigtig meget af Forsvaret i dag. Det er vores udgangspunkt. Men hvis det er sådan, at der er en konkret trussel, som gør, at der er grund til utryghed for Danmark og danskerne, så vil Socialdemokratiet selvfølgelig altid være med til at kigge på det.

- Hvis vi i givet fald – og jeg siger i givet fald – skal øge forsvarsbudgettet, så er det, fordi vi skal have nogle kapaciteter, vi mangler, for at vi kan have tryghed i Danmark.

Og der er Kaliningrad-missilerne et eksempel på en trussel, der gør os utrygge?

- Der er et eksempel der.

R er åbne for idéen

De Radikales forsvarsordfører, Martin Lidegaard, kan godt se idéen i at anvende vores tre fregatter til flere opgaver.

Derfor afviser partiet heller ikke idéen fra Socialdemokratiet. Lidegaard er dog ikke overbevist om, at der er et behov for at sikre Danmark mod russiske missiler:

- Det her kan jo godt minde lidt om retorikken fra Den Kolde Krig. Der er vi heldigvis ikke endnu, og vi skal ikke bidrage unødigt til en oprustning, hvis ikke der er grund til det.

- Når det så er sagt, synes vi også, at det kan være fornuftigt at kigge på en mere fleksibel anvendelse af vores fregatter, men ikke nødvendigvis fordi vi ønsker at øge forsvarsbudgettet, siger Martin Lidegaard.

Efter sommerferien fremlægger regeringen sit forslag til et nyt forsvarsforlig, der skal forhandles på plads i løbet af efteråret.

Facebook
Twitter