Regeringen om asylstramninger: Vi står i en ekstraordinær situation

Asylansøgere kan ikke længere regne med fem års asyl i Danmark. Allerede efter et år kan personer sendes tilbage til deres hjemland, siger Justitsminister Karen Hækkerup.

Karen Hækkerup vil opdele asylansøgere og give dem forskellige rettigheder. (Foto: Jonas Skovbjerg Fogh / Scanpix)

Asylansøgere skal i fremtiden ikke behandles ens. Det er hovedpointen i den lovændring, justitsminister Karen Hækkerup og social- og integrationsminister Manu Sareen i dag præsenterede ved et pressemøde.

Ifølge Karen Hækkerup er udfordringen den store stigning i antallet af flygtninge, der i øjeblikket strømmer til Europa og deriblandt Danmark.

- Vi står i en situation, som er ekstraordinær. Det er et udtryk for, at der er rigtig, rigtig mange konflikter rundt omkring. Vi er allerede nu over de 7500 (asylansøgere, red.), som vi regnede med for hele året, siger Karen Hækkerup.

Særligt Syrien er en udfordringNetop denne stigning i asylansøgere, særligt fra Syrien, er årsagen til, at regeringen nu vil ændre reglerne for asyl, så asylansøgere behandles forskelligt.

Personer, der ikke anses for at være personligt forfulgte, som for eksempel de mange asylansøgere, der kommer hertil fra Syrien, kommer på en midlertidig ordning. Det betyder, at deres sager vil blive taget op allerede efter det første års asyl.

Hvis situationen har ændret sig i hjemlandet, kan de allerede hjemsendes der.

Mere midlertidig ordning

I dag har asylansøgere ret til fem års asyl i forhold til FN-konventionerne.

- Man må forvente, at et område som Syrien, hvor der pludselig er meget voldsomt, må vi også tage vores ansvar og hjælpe folk. Men folk må også tage tilbage. Derfor giver det mening at lave et system af mere midlertidig karakter, siger Karen Hækkerup.

Det er ifølge regeringens egne oplysninger første gang, en SR-regering ændrer asylreglerne.