Regeringen opgiver at lette topskatten

Topskattelettelser bliver ikke en del af regeringens skatteudspil. Det nytter ikke at kæmpe videre, erkender LA-formand Anders Samuelsen.

Der skal ikke forhandles om nye topskattelettelser i forbindelse med efterårets skatteforhandlinger.

Regeringens ambition om, at markant færre danskere skal betale topskat, opgives på ubestemt tid, og et forslag om at lette topskatten bliver ikke en del af det skatteudspil, som regeringen inden længe kommer med.

Det oplyser udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) til DR Nyheder.

- Vi erkender, at det er umuligt at overbevise de andre partier om, at det er virkelig effektivt at lette topskatten, siger Anders Samuelsen.

- Vi kommer med historisk store forslag til skattelettelser, men de kommer ikke til at inkludere topskat, siger han.

Skifter fokus

Anders Samuelsens tilbagetog på regeringens vegne kommer, efter at Dansk Folkeparti tidligere på ugen gjorde det klart, at partiet ikke på nogen måde vil være med til at lette topskatten – hverken ved at sænke procentsatsen eller hæve grænsen for, hvornår man skal betale topskat. Socialdemokratiet har ligeledes afvist at lette topskatten.

Ifølge Anders Samuelsen selv vurderede Liberal Alliances partiformand dog allerede før sommerferien, at det ville være nytteløst at spille ud med topskattelettelser i det kommende skatteudspil.

I stedet vil regeringens udspil indeholde ”historisk” store skattelettelser.

- Vi synes, at vi skal samles om bordet og diskutere, hvad vi så kan finde ud af. Hvilke skatter kan vi så lette? Derfor rydder vi topskattespørgsmålet af bordet, og så fokuserer vi for eksempel på lettelser i skatten i bunden.

- Hvad kan vi gøre, når der er nogen, der siger, at de gerne vil være med til at lette skatten på biler? Hvad kan vi gøre der? Hvad kan vi gøre i forhold til afgifter? Så vi tager fat i en bred palet af skatter, som kan sænkes, og hvor vi kan samle et flertal, siger Anders Samuelsen.

En langvarig kamp

Kampen om topskatten har længe stået på i blå blok. Sidste år forsøgte Liberal Alliance sig med et ultimativt krav om, at topskatten skulle sænkes med fem procentpoint. Ellers ville partiet vælte den daværende Venstre-regering.

Det krav lukkede Dansk Folkeparti imidlertid også ned for sidste efterår, og der kom aldrig nogen skatteaftale.

I stedet for at vælte regeringen takkede Anders Samuelsen ja til at blive en del af den, og selvom partiet tabte kampen om at sænke topskattesatsen, lykkedes det dog Liberal Alliance at få skrevet ind i regeringsgrundlaget, at markant færre skal betale topskat.

Men nu opgiver Anders Samuelsen altså også at kæmpe for det mål i resten af valgperioden.

Når du ikke kan få topskattelettelser, hvad er det så, der gør, at du skal sidde i ministerbiler?

- Hvis vi kommer frem til næste valg som parti og som regering og kan sige, at for eksempel skatten på arbejde er blevet sænket i bunden; at registreringsafgiften er blevet sænket – det er den allerede blevet jo – at vi får gjort noget ved for eksempel licensen; at der er nogle afgifter, vi får fjernet.

- Hvis vi kan komme hen og have gjort det, så tror jeg sådan set, at det i al sin enkelhed er begrundelse nok for, at Liberal Alliance eksisterer, siger Anders Samuelsen.

Bagland lagde pres på Samuelsen

Hvad hvis I heller ikke kommer igennem med andre skattelettelser? Det er jo ikke fordi, at Dansk Folkeparti ligefrem jubler over udsigten til skattelettelser. Giver det så mening for dig at blive ved med at sidde i regering?

- Det, vi har hørt indtil nu, er, at både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti ønsker at være med til at diskutere at lette skatten i bunden. Jeg har hørt Dansk Folkeparti åbne op for at lette på registreringsafgiften. Jeg har generelt hørt, at man anerkender, at der er noget i vejen med vores skattesystem, som det hænger sammen på nuværende tidspunkt.

- Så lad os sætte os omkring det bord og diskutere, hvilke skatter vi så kan lette. Jeg tror faktisk på, at der vil være en bred mængde partier, som vil med ind til bordet – i hvert fald – og så må vi se, hvor mange der er tilbage, når vi skal konkludere, om der er et flertal.

En række af Liberal Alliances lokalformænd opfordrede så sent som i går partiformand Anders Samuelsen til at sætte sig igennem i regeringen og insistere på, at regeringens kommende skatteudspil skal indeholde et forslag om, at færre skal betale topskat.

- Ellers har vi jo givet op, lød det eksempelvis fra Mia Due Christensen, lokalformand for Liberal Alliance i Fredensborg.

Anders Samuelsen erklærer sig ”fuldstændig enig” med sit bagland i, at det er vigtigt at spille ud med at lempe topskatten.

- Og det har vi jo gjort i den forstand, at det står i regeringsgrundlaget. At denne regering ønsker, at markant færre skal betale topskat. Jeg vælger bare at konkludere tre måneder før, at jeg ellers ville være tvunget til det, at der ikke kommer et flertal for det.