Regeringen på vej til at afskaffe blasfemiparagraffen

Intern uenighed i Venstre trækker en endelig beslutning i langdrag, men LA og K forventer, at Venstre om kort tid accepterer et farvel til paragraffen.

Liberal Alliance og Konservative har i længere tid talt for at afskaffe blasfemiparagraffen. Nu ser det ud til, at de to partier også har fået Venstre om bord, og at regeringen dermed står samlet. Her ses VLAK-regeringens tre partiformænd, udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K). (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Den omdiskuterede blasfemiparagraf står nu til at blive slettet fra straffeloven.

Beslutningen om at afskaffe blasfemiparagraffen ventes at få opbakning fra en samlet VLAK-regering og dermed et bredt flertal i Folketinget på fredag, hvor et lovforslag fra Enhedslisten ventes vedtaget.

- Nu er der et flertal for at afskaffe blasfemiparagraffen. Gud har ikke brug for en paragraf til at beskytte sig, siger De Konservatives værdiordfører, Naser Khader.

Det er regeringens største parti, Venstre, der med en kovending på området kan sikre enighed i regeringen om at afskaffe blasfemiparagraffen.

Det var ventet, at Venstre her til formiddag ville offentliggøre, at partiet også vil stemme for at afskaffe blasfemiparagraffen, men den endelige beslutning er udskudt til i morgen.

LA og K: ’Oldnordisk’ paragraf

Naser Khader glæder sig over, at Venstre ser ud til at acceptere ønsket fra De Konservative og Liberal Alliance om at afskaffe blasfemiparagraffen.

- Vi i Konservative har længe ment, at paragraffen skal afskaffes. Det har Liberal Alliance og Dansk Folkeparti også, mens Venstre har strittet lidt imod. Men nu er der kommet nogle erfaringer fra andre lande, der viser, at det ikke giver problemer at afskaffe blasfemiparagraffen, siger Naser Khader med henvisning til et notat fra Justitsministeriet, der har indsamlet erfaring fra blandt andet Holland og Norge.

- Derfor er det fint, at Venstre også indser, at tiden er løbet fra denne paragraf. Det er jeg meget glad for, siger Naser Khader.

Liberal Alliance glæder sig også over, at det ser ud til at lykkes at overtale Venstre til at acceptere at afskaffe blasfemiparagraffen.

- Regeringen mangler endeligt at konkludere på det spørgsmål, men det er min helt klare forventning, at det peger i den retning, siger Liberal Alliances politiske ordfører, Christina Egelund, som kalder paragraffen ”oldnordisk”.

- Det er på tide, at vi viser handling, og at vi er klar til at afskaffe den indskrænkning af ytringsfriheden, som blasfemiparagraffen er, siger Christina Egelund.

V: Det handler om følelser

Grunden, til at regeringen ikke i dag endegyldigt meddeler, at den vil stemme for Enhedslistens lovforslag om at afskaffe blasfemiparagraffen, er tilsyneladende, at der er uenighed internt i Venstres folketingsgruppe.

Kun omkring en håndfuld V-folketingsmedlemmer nåede ifølge DR Nyheders oplysninger at få ordet på dagens gruppemøde.

- Det er ikke så nemt, som det ser ud. Det handler om følelser, ja, og det handler om ytringsfrihed. Det handler om rigtig mange ting, og det tager vi os en god og grundig drøftelse af, siger politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V).

Notatet fra Justitsministeriet om, at lande som Holland, Norge og Island med stor succes og uden mærkbare negative konsekvenser har afskaffet deres blasfemiparagraffer er også blevet diskuteret på Venstres gruppemøde i dag.

- Det er klart, at det notat også spiller ind. Men det er ikke kun det, det handler om. Der er mange aspekter i det her, og derfor tager vi en rigtig grundig diskussion, inden vi konkluderer på det i morgen, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Risiko for terror

Et af aspekterne i diskussionen om at afskaffe blasfemiparagraffen er sikkerhed.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) kom for nylig med en opsigtsvækkende melding om, at hvis et politisk flertal beslutter at afskaffe paragraffen, så kan det risikere at føre til flere terrorhandlinger på dansk grund.

Udmeldingen kom nogle måneder efter, at en 42-årig mand blev tiltalt for overtrædelse af blasfemiparagraffen, fordi han i december 2015 slog en video op på Facebook, hvor han brænder Koranen af.

Det var den første tiltale siden 1971. Sidst en person blev dømt under paragraffen var i 1946.

Kort efter tiltalen udtalte justitsminister Søren Pape Poulsen (K), at det var blevet tid til at drøfte blasfemiparagraffen.

Khader: Tosser og idioter skal ikke stoppe os

Signalet til resten af verden – og ikke mindst til lande i Mellemøsten - om at afskaffe blasfemiparagraffen, kort tid efter at en person er blevet tiltalt for koranafbrænding, er også blandt bekymringerne hos flere politikere.

Men sådan må det nu en gang være, mener Liberal Alliances politiske ordfører, Christina Egelund.

- Desværre har vi jo en konflikt på værdier i verden i forvejen. Vi er truet af islamiske ekstremister, som vil en helt anden verden end os, og lige præcis i den kamp synes jeg, at det er vigtigt, at vi i Vesten, specielt et land som Danmark, går foran og står fast på vores værdier, siger Christina Egelund.

- Der kan det ikke nytte noget, at vi giver ekstremister vetoret over, hvad man må sige i Danmark, herunder at kritisere religion, siger hun.

De Konservatives Naser Khader mener heller ikke, at den aktuelle sag om koranafbrænding skal bremse et flertal i Folketinget i at afskaffe blasfemiparagraffen.

- Der vil altid være tosser og idioter, der gør sådan noget. Men det skal ikke hindre os i at afskaffe blasfemiparagraffen. Det er heller ikke afgørende, om der er en paragraf eller ej, siger han.

Folketinget stemmer om Enhedslistens lovforslag på fredag. Foruden Venstre, som officielt stadig er imod at afskaffe blasfemiparagraffen, er Socialdemokratiet også modstander af at ophæve den.

Facebook
Twitter