Regeringen sætter al udviklingsstøtte til Palæstina på pause

Det sker som konsekvens af Hamas' angreb på Israel i weekenden.

Tidligt lørdag morgen sendte Hamas flere tusind raketter ind over Israel. Sidenhen har det israelske millitær svaret igen med flere hundrede bombefly. (Foto: © Mohammed Abed, Ritzau Scanpix)

Regeringen har nu besluttet at sætte den danske udviklingsstøtte til Palæstina på pause, efter at Hamas, der står på EU's og USA's terrorliste, lørdag angreb Israel.

Det fortæller minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen (S).

- Det er meget vigtigt at understrege, at vi ikke trækker al støtte til Palæstina helt i fremtiden, men sætter den på pause for at evaluere den.

- Det er utilstedelige handlinger, terrorisme og aggression af allerværste karakter, der er sket, og det skal vi selvfølgelig være meget sikre på, at danske penge ikke indirekte er med til at støtte, siger Dan Jørgensen.

Mens støtten er på pause, vil regeringen gennemgå støtten for at sikre, at ingen danske midler indirekte støtter terrororganisationer, der angriber Israel. Det vil ske i tæt dialog med Danmarks partnere i EU og Norden. Danmark giver ikke direkte støtte til det palæstinensiske selvstyre.

Skal ikke gå ud over civile

Det er støtten til en række civile organisationer, infrastrukturprojekter, landbrugsprojekter og lignende, som regeringen vil gennemgået og ikke den humanitære støtte i form af nødhjælp til at møde basale humanitære behov.

Det langsigtede formål med Danmarks støtte til Palæstina er at bidrage til en fredelig løsning på konflikten mellem Israel og Palæstina og at fremme stabilitet og forbedre levevilkårene for de palæstinensere, som er fanget i konflikten.

Hvordan vil I sikre jer, at man ikke alligevel kommer til at ramme civile mennesker, der i princippet ikke har noget med Hamas' angreb at gøre?

- Det er ved at lave en grundig analyse af alle projekterne, at vi kan foretage den vurdering, lyder det fra Dan Jørgensen.

Borgerligt krav om at droppe støtte

I går meddelte Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, at regeringspartiet går ind for et fuldstændigt stop for al dansk udviklingsstøtte til det palæstinensiske selvstyre.

Venstre-ordføreren gik ud med meldingen på partiets vegne uden først at have drøftet det med regeringsfællerne i Moderaterne og Socialdemokratiet.

Udover Venstre meldte også Liberal Alliance, De Konservative, Dansk Folkeparti, Danmarksdemokraterne og Nye Borgerlige ud, at de ønskede at stoppe støtten til de palæstinensiske selvstyreområder.

I Liberal Alliance er partiets udenrigsordfører, Henrik Dahl, glad for regeringens beslutning, som han ser som en delvis imødekommelse af kravet fra de seks borgerlige partier.

- Det er et skridt i den rigtige retning, siger han.

Ifølge udviklingsminister Dan Jørgensen (S) skal danske midler ikke på nogen måde være med til indirekte at støtte Hamas' terror. (Foto: © R.SATISH BABU, Ritzau Scanpix)

EU skal drøfte bistand

Senere i eftermiddag skal EU-landenes udenrigsministre mødes for blandt andet at tale om den europæiske støtte til Palæstina.

Forud for det møde advarer EU-præsident Charles Michel mod at stoppe bistanden til palæstinenserne.

- Det kan blive udnyttet af Hamas, hvis EU stopper med at yde humanitær bistand til civile palæstinensere, lyder det fra EU-præsidenten på det sociale medie X, tidligere kendt som Twitter.

Østrig og Tyskland har - ligesom Danmark - midlertidigt stoppet støtten til humanitære projekter i de palæstinensiske områder, mens Spanien ifølge nyhedsbureauet Reuters ikke vil støtte et eventuelt stop for EU-støtte til de palæstinensiske områder.