Regeringen sender 1,8 milliarder kroner tilbage til ulandsbistand

På grund af færre asylansøgere i Danmark tilbageføres milliardbeløb til indsatser i flygtninges nærområder.

I går var finansminister Kristian Jensen (V), ministeren for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs (V) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i åbent samråd om udviklingsbistanden. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Regeringen har på grund af de lave asyltal besluttet at tilbageføre 1,8 milliarder kroner fra flygtningemodtagelse til udviklingsbistand, så pengene kan komme nogle af verdens fattigste og mest udsatte mennesker til gode.

Det oplyser Ulla Tørnæs (V), der er minister for udviklingssamarbejde.

En del af udgifterne til flygtningemodtagelse er blevet finansieret gennem udviklingsbistanden, men i slutningen af marts halverede myndighederne prognosen for det forventede antal asylansøgere i 2017 fra 10.000 til 5.000.

Ulla Tørnæs glæder sig over, at der nu kan tilbageføres penge.

- Så kan vi gøre det, vi allerhelst vil med de midler: Nemlig at hjælpe flygtningene i nærområderne. Der kan vi hjælpe endnu flere, og vi kan tage fat om de grundlæggende årsager til migration og bidrage til, at man ikke tager på flugt mod Europa, siger ministeren ifølge Ritzau.

Asyltal nedjusteret både i 2016 og 2017

Finansminister Kristian Jensen (V) har ved et samråd udtalt, at Danmark ikke skylder noget, når det kommer til udviklingsbistand.

Det skete, da han blev spurgt, om de overskydende penge fra asylmodtagelsen skal sendes tilbage til nærområderne eller udviklingsbistanden.

Men her refererede han til de penge, der blev tilovers i 2016, hvor prognosen for antallet af forventede asylansøgere også blev nedjusteret.

De 1,8 milliarder kroner, som Ulla Tørnæs refererer til, frigives som følge af, at der også i 2017 ventes at komme færre asylansøgere til Danmark end oprindeligt vurderet.

For at undgå, at udviklingsbistanden beskæres for tilfældigt, har finansministeren og udviklingsministeren foreslået en ny reguleringsmekanisme, som Politiken beskrev tidligere på måneden.

Det er kort fortalt en forsinkelsesprocedure i tilfælde af uforudsete asyludgifter, hvor pengene til merudgifter til asylmodtagelse først skal findes på finansloven to år senere.

Syrien, Afrikas Horn, migration og udsatte kvinder

Regeringen vil nu målrette pengene til fire indsatsområder: Syriens nærområder, tørken på Afrikas Horn, bekæmpelse af grundlæggende årsager til migration og udsatte kvinder.

Hvordan pengene skal fordeles, er endnu ikke fastlagt. Det skal først drøftes med de organisationer, som skal forvalte pengene, oplyser ministeren.

Partier fra rød blok, deriblandt de Radikale, Socialdemokratiet og Alternativet, har kritiseret regeringen for at sidde for længe på de knap to milliarder kroner.

Den kritik afviser Ulla Tørnæs.

- Tallet 1,8 milliarder kroner er først for nylig kommet frem. Så jeg er ikke enig i, at det kunne ske tidligere, siger hun.

Tidligere på måneden regnede Finansministeriet på de forventede asyludgifter for resten af 2017, efter regeringen havde halveret prognosen for nye asylansøgere.

/DR Nyheder/