Regeringen siger nej til elektronisk valg

Regeringen vil ikke give otte kommuner lov til forsøg med elektronisk stemmeafgivning ved næste kommunalvalg: Sikkerheden ikke god nok, siger velfærdsministeren.

Otte kommuner ville gerne prøve at droppe den gammeldags stemmeseddel til fordel for elektronisk afstemning ved næste kommunalvalg. Men regeringen siger nej: Sikkerheden er ikke god nok, og den folkelige kontrol med valghandlingen er også i fare. (© DR)

Regeringen siger nej til, at en række kommuner kan forsøge sig med elektronisk stemmeafgivning i stedet for de gammeldags stemmesedler ved næste kommunalvalg.

- Elektronisk afstemning er et brud med dansk tradition, og sikkerheden er ikke god nok. Derfor er tiden ikke moden, siger velfærdsminister Karen Jespersen, der har overtaget ansvaret for Danmarks valghandlinger, efter at Indenrigsministeriet er nedlagt.

Nej til lovændring

På den baggrund er regeringen ikke indstillet på at foreslå den nødvendige lovændring, så kommunerne kan droppe stemmesedlerne af papir og lave forsøg med elektronisk stemmeafgivning på afstemningsstedet.

Derfor vil der gå nogle år endnu, før danske vælgere kan sætte deres kryds elektronisk.

Otte kommuner interesseret

Otte kommuner er ellers interesserede i hurtigst muligt at forsøge sig med e-valg. Men de får onsdag besked fra velfærdsminister Karen Jespersen (V) om, at sikkerheden ikke er god nok, og at der ikke vil blive åbnet mulighed for det ved kommunalvalget i 2009.

- Vi vil gerne vente på yderligere erfaringer fra udlandet, og derfor er tiden ikke lige nu moden til forsøget, siger Karen Jespersen. Hun anser også e-valg for et brud på den danske tradition med folkelig kontrol på afstemningsstederne.

De otte kommuner, der gerne ville prøve e-valg for at gøre valghandlingen mere smidig og effektiv, er nogle af landets mest folkerige: København, Frederiksberg, Gentofte, Glostrup, Høje-Taastrup, Odense, Århus og Aalborg.

Facebook
Twitter