Regeringen skrotter planerne om et udrejsecenter på Langeland

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) dropper planer om udrejsecenter på Langeland.

Langelændere protesterede i dag foran Christiansborg over regeringens nu skrottede planer om et udrejsecenter på øen. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Regeringen skrotter sine planer om at placere et udrejsecenter ved Bagenkop på Langeland.

- Jeg kan konstatere, at der i denne sag er flertal i Folketinget imod regeringens planer om et nyt udrejsecenter på Langeland. Og derfor dropper vi planerne, siger Tesfaye.

- Hvis partierne kommer med forslag til andre mulige og nye placeringer, er min dør altid åben, og jeg har kaffe på kanden. Men som det ser ud nu, så betyder det desværre, at udrejsecentret foreløbigt må blive, hvor det er.

Centret på Langelande skulle fra 2022 huse 130 udviste, kriminelle udlændinge. I stedet skal de nu foreløbigt blive boende på Udrejsecenter Kærshovedgaård i Midtjylland.

Skabte frustration på møde

Integrationsminister Mattias Tesfaye (S) havde tirsdag aften indkaldt til et møde om regeringens planer om et udrejsecenter ved Bagenkop på Langeland.

Planerne har mødt stor modstand og et politisk flertal har samlet sig udenom regeringen i sagen.

Mødet efterlod særligt oppositionen frustrerede, da Mattias Tesfaye ikke gav nogen klare svar eller indikationer på, om man fortsat ønsker at placere udrejsecenteret på Langeland.

Det klare svar kom så til gengæld en lille time efter mødets afslutning.

- Det er meget tydeligt, at der er et flertal imod at etablere et nyt udrejsecenter på Langeland. Jeg har hele tiden sagt, at jeg kommer ikke til at tromle henover et flertal i Folketinget, siger Mattias Tesfaye, der ikke er begejstret for ideen om i stedet at placere udrejsecenteret på Lindholm.

- Vi er ikke tilhængere af Lindholm. Dels fordi der skal ligge en færge i pendulfart ind til Sydsjælland, men også fordi det koster det dobbelte af, hvad det eksempelvis ville koste at placere et udrejsecenter på Langeland.

Langelændere fejrer regeringens nye beslutning

Indbyggerne i den sydlangelandske fiskerby Bagenkop har den sidste uge højlydt ytret deres utilfredshed om at få det potentielle udrejsecenter som nabo.

Tidligere i dag drog omkring 250 langelændere 237 kilometer fra Langland til Christiansborg, for at demonstrere mod planerne.

Jublen for at slippe for et udrejsecenter spredte sig hurtigt blandt langelænderne på hjemturen.

På en rasteplads et sted på Sjælland holdt busserne inde, og langelænderne stod ud for i samlet flok at synge deres slagssang - nu i en moderniseret version:

'Mattias Tesfaye, Langeland sagde nej’.

I midten af flokken står stifter af Facebook-gruppen ’Langeland siger NEJ’, Morten Skovhus, med en megafon og en hævet knytnæve, mens han synger koret an.

Hos Langelands borgmester er der også jubel over regerings nye beslutning:

'Glæde i bilen hjem fra demoen. Regeringen har droppet planen om udrejsecenter på Langeland, står der i et opslag, som borgmester Tonni Hansen (SF) har delt på Facebook.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk