Kronjuristerne i regeringens justitsministerium har haft travlt i nat.
Travlt, med at skrive det lovforslag, som regeringen nu præsenterer - og som skal udvide beføjelserne for regeringen til at forbyde forsamlinger.
Samtidig vil lovforslaget hæve bødestraffene til dem, der ikke overholder forsamlingsforbuddet. Bøden har hidtil været 1.500 kroner. Nu foreslår regeringen, at den skal stige til 2.500 kroner.
Det fremgår af det lovforslag, som regeringen har sendt til Folketinget her til morgen - og som skal hastebehandles i dag i folketingssalen.
Butikker og andre virksomheder, der ikke overholder kravet om at holde lukket, risikerer også langt større bøder, end de gør i dag. Lige nu er loven sådan, at hvis politiet fanger en butik i at holde åbent trods krav om det modsatte, så koster det en bøde på 5.000 kroner første gang, butikken bliver snuppet.
Det har der allerede været flere eksempler på. Blandt andet flere vandpibecafeer og et værtshus i Odense.
Nu vil regeringen hæve straffen til mindst 10.000 kroner for den type forseelser, hvis det er en lille virksomhed med højst ni ansatte. Er der tale om en stor virksomhed med mindst 50 ansatte, lyder bøden første gang på 40.000 kroner. Tredje gang på 150.000 kroner.
Politi skal kunne forbyde adgang til pladser
Helt konkret vil regeringen i fremtiden have mulighed for at skærpe den nuværende lov om, at man maksimalt må forsamles ti personer.
Hvorfor er det så vigtigt, vi holder afstand til andre mennesker? Få svaret i videoen her:
På den måde vil regeringen med den nye lov altså kunne sætte grænsen ned, så man må være endnu færre personer samlet.
Derudover skal der ifølge regeringen også være mulighed for "at udvide mulighederne for at regulere adgangen til offentlige institutioner med videre", fremgår det af brevet.
Hasteloven vil give regeringen mulighed for at lukke eksempelvis legepladser, samt at politiet helt vil kunne forbyde adgangen til bestemte områder, hvor man har en mistanke om, at mange mennesker vil samle sig.
Du kan læse mere om de nuværende regler her.
Reglerne giver som nævnt regeringen mulighed for at iværksætte strammere tiltag, hvis de bliver vedtaget. Hvorvidt regeringen i så fald vil gøre brug af reglerne, vides endnu ikke.
Venstre tager først stilling til lovforslag senere
Hvorvidt regeringen har flertal til de foreslåede skærpelser er endnu uklart. Venstre vil først tage stilling til lovforslaget efter partiets gruppemøde klokken 10, oplyser partiets sundhedsordfører Martin Geertsen til DR.
SF's sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen er også positiv, men hun har "en forventning om, at regeringen fortsat vil søge opbakning i partierne til eventuelt flere tiltag," siger hun.
Mens lovforslaget, der altså udvider beføjelserne til regeringen og politiet, nu er klar til hastebehandling senere i dag i folketingssalen, så er det anderledes med de strafskærpelser, som regeringen præsenterede i går.
Det lovforslag, der skal hæve straffen for at stjæle håndsprit og svindle med regeringens hjælpepakker, er i skrivende stund ikke klart, selvom det skal hastebehandles i dag.
Loven herover udløber automatisk den 1. marts til næste år, medmindre et flertal i Folketinget forlænger den.