Regeringen sparer 20 mio. på at lade flygtninge betale for transport af familiesammenførte

Flygtninge skal selv betale for transporten af familiemedlemmer.

Flygtninge skal fremover selv betale familiesammenførtes fly- eller togbillet. Det har regeringen besluttet. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

Som et element i regeringens strammere udlændingepolitik, skal familiesammenførte flygtninge fremover selv betale for flybilletten til Danmark.

Ifølge Udlændinge- og Integrationsministeriet ventes staten derved at opnå en besparelse på 20 millioner kroner i 2016 - og cirka 10 millioner kroner fra 2017 til 2019.

Men det er forsvindende lidt i et samlet statsbudget, og staten risikerer i sidste ende, at besparelsen vil medføre øgede asyludgifter, lyder kritikken fra SF.

- Det kommer jo ikke til at påvirke flygtningestrømmene, men gør bare livet mere besværligt for mennesker, der er flygtet fra krig. Vi tror på, at det gavner det enkelte menneske og integrationen, at de ser deres familie hurtigst muligt. Derfor bliver integrationen også sværere med det her forslag, siger integrationsordfører Jacob Mark (SF).

De Radikales gruppeformand, Sofie Carsten Nielsen, kalder det "urimeligt", at familiesammenførte nu selv skal betale transporten.

- Vi taler om mennesker, der har efterladt alt, hvad de havde. Vi taler om børn, der kommer hertil og skal vente i så lang tid nu, før de kan få deres familier hertil. Nu skal de så også formodentlig bruge endnu længere tid på at skrabe penge sammen til en billet til deres familiemedlemmer. Vi burde altså være store nok til at sige, at vi skal sikre, at børn kan få deres familier hertil, siger hun.

S bakker op

Ændringen kræver ikke at blive vedtaget ved lov, men gennemføres i stedet rent administrativt af regeringen, der dermed ikke har været tvunget til at samle et flertal.

Socialdemokraterne har på det seneste været i fokus på grund af deres strammere kurs over for asylansøgere, og partiet støtter da også denne del af lovpakken med asylstramninger, der i dag blev andenbehandlet i Folketinget.

Dan Jørgensen (S) bakker op om at lade familiesammenførte betale rejsen til Danmark. (Foto: Sara Gangsted © Scanpix)

- Vi støtter den samlede pakke af stramninger, der ligger nu, for vi er nødt til at begrænse antallet af flygtninge, der kommer til Danmark. Ikke fordi vi synes, at alle delelementerne er sjove eller nemme. Vi gør det, fordi vi står i en ekstraordinær situation, og handler vi ikke, så får vi så mange, at vi ikke kan tilbyde en ordentlig integration og simpelthen ikke kan følge med, siger integrationsordfører Dan Jørgensen (S).

Han påpeger, at Socialdemokraterne gerne havde set, at staten kunne lægge pengene til rejsen ud, men det er der ikke lagt op til fra regeringens side.

Ifølge udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal familiesammenførte flygtninge selv betale transporten ud fra "en rimelighedsbetragtning".

- Man skal tænke på, at de mennesker, der er kommet til Danmark, selv har betalt for deres egen rejse. I mange tilfælde er man her jo som en slags fortrop, og hvis man så vil have sin familie hertil, må man selv betale for det, siger hun.

Støjberg: Handler om rimelighed

Hvorfor skal den enkelte have så stor en udgift for, at staten kan spare så relativt få penge?

- Det her handler om rimelighed. Når man selv er kommet til Danmark og gerne vil have sin familie hertil – det kan jo ikke fortænke nogen i, at de gerne vil – så synes jeg sådan set, det er rimeligt nok, at man selv finansierer den flybillet eller togbillet, eller hvordan det nu skal foregå. Det her er ikke et spørgsmål om penge. Det er et spørgsmål om rimelighed, siger Støjberg.

Så det er rimeligt, at en far kan risikere at skulle betale op til 20.000 kroner for at få sin kone og to-tre børn hertil?

- Ja, det synes jeg, det er. Man kan jo ikke fortænke mennesker i, at de vil have deres familie til Danmark også. Når man så kommer til Danmark, skal man huske på, så står vi jo for sociale ydelser og andet, hvis der er behov for det.

V i 2014: Mulighed for dispensation

Venstre ønskede tidligere, at flygtninge kunne få dispensation for selv at betale, hvis det ikke var muligt. Men det er ikke en del af ændringen.

- Jeg må ærligt sige, at hvis man er kommet til Danmark, har fået flygtningestatus og gerne vil have sin familie hertil, så synes jeg selv, man må sørge for at betale for den udgift, det nu drejer sig om, siger Inger Støjberg:

- Man kan altid diskutere, om man skal give en lånemulighed, men omvendt set: Jeg synes egentlig, det er okay, at det er noget, man må spare op til, og det er også sådan, at man nok må forvente, at der kunne være private organisationer, der for eksempel går ind og låner dem pengene.

I sparer 20 millioner kroner. Det er ikke ret mange penge i statens budget. Er det her symbolpolitik?

"Det er ikke for mig at se symbolpolitik. Det her er principielt, og jeg synes principielt, at det er rigtigt, at man selv betaler for at få sin familie til Danmark, siger Inger Støjberg.

I 2015 brugte staten 16,8 millioner kroner på at transportere familiesammenførte flygtninge - regeringen regner i indeværende år med at bruge 30,1 millioner kroner.

FacebookTwitter