Regeringen sparer på konsulenter, men er ikke tæt på valgløftet om tre milliarder kroner

Eksperter forventer ikke, at S-regeringen kan finde yderligere to milliarder kroner i denne valgperiode.

Den socialdemokratiske regering vil spare tre milliarder kroner på konsulenter. Indtil videre har den fundet 853 millioner ud fra en "politisk vurdering". (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Det er regeringens mål at finde tre milliarder kroner i besparelser på konsulentydelser i denne valgperiode.

Sådan lød det fra Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, da den socialdemokratiske regering fremlagde sit udspil til en finanslov i begyndelsen af oktober.

Nu er de første penge fundet. Til næste år skal ministerier og styrelser finde 326,8 millioner kroner, fremgår det af finansloven. I 2023, hvor Mette Frederiksens valgperiode udløber, er besparelserne oppe på 853,2 millioner kroner.

Det er de tørre tal fra aftalen om finansloven. Dermed er der et stykke til målet om besparelser på tre milliarder kroner.

Flere eksperter siger på den baggrund, at det kan blive svært - hvis ikke umuligt - at nå målet. Lykkes det, så er risikoen, at det vil gå ud over den viden, der findes i den statslige sektor.

- Jeg tror ikke på, at man kan spare yderligere 2,3 milliarder ved at forvente, at kommuner og regioner kan gå ind og finde dem på konsulentkontoen. Det er simpelthen ikke muligt, siger Per Nikolaj Bukh, der er professor i offentlig økonomistyring ved Aalborg Universitet.

- Staten selv kan ikke spare 2,3 milliarder - det er der ikke nogen tvivl om, siger han videre.

Regeringen har fredet kriseramt skatteministerium

Staten, regionerne og kommunerne bruger tilsammen omkring 11 milliarder kroner på konsulenter inden for alt fra revision til management og it. Staten alene står for lidt over 40 procent af de beløb. Det svarer til, at staten i 2018 brugte lige over 4,6 milliarder på indkøb af konsulentydelser.

Den største udgiftspost findes i Skatteministeriet, der sidste år brugte 1,2 milliarder kroner - eller lidt mere end en fjerdedel af de samlede udgifter i statsligt regi.

Skatteministeriet er imidlertid mere eller mindre fredet i finanslovsaftalen. Her fremgår det, at der "tages i udmøntningen særligt hensyn til ministerområder med særligt høje udgifter til it-konsulenter og juridisk bistand, herunder Skatteministeriet".

Skatteministeriet er i øjeblikket i gang med at udvikle et nyt inddrivelsessystem, ligesom det er her, det nye system til ejendomsvurderinger i øjeblikket testes og udvikles. Og de opgaver kræver enorme udgifter til it-konsulenter.

Besparelser kan give flere fejl i staten

Kurt Klaudi Klausen, der er professor i offentlig ledelse ved Syddansk Universitet, advarer mod at tro, man kan spare tre milliarder kroner, uden det får konsekvenser for staten.

- Min umiddelbare vurdering er, at det bliver rigtig svært. Det kan være bekosteligt at skulle producere ydelsen i huset i forhold til at finde ekspertisen ude i byen, og man risikerer at begå fejl. Så det er en tornebefængt vej at skulle bane sig vej gennem, siger han.

- Man risikerer at få truffet nogle beslutninger, som ikke er hensigtsmæssige på baggrund af nogle manglende professionelle vurderinger. Og der er noget, man bliver tvunget til at skulle lave på en anden måde, uden den måde nødvendigvis er særlig god, siger han videre.

Politisk vurdering bag besparelser

Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, fastholder, at regeringen agter at finde den fulde besparelse på tre milliarder i 2025.

Hvordan er I kommet frem til 853 millioner i besparelse i 2023?

- Det er jo en politisk vurdering, som træffes i samarbejde med embedsværket. Altså, hvor mange penge vi realistisk tror, vi kan spare på konsulenter på det statslige område for nuværende. Det er derfor, at vi har lagt niveauet dér, hvor vi har.

Så det er ikke en faglig vurdering?

- Når man laver en finanslov, så er det i sidste ende en politisk vurdering. Men det er klart, vi får faglige input i processen.

Hvordan har I tænkt jer at finde 2,2 milliarder, når eksperterne siger, at kommunerne og regionerne er spændt hårdt for, og at det vil gå ud over kernevelfærden, hvis I finder besparelserne på 2,2 milliarder hos kommunerne og regionerne?

- Jeg er simpelthen grundlæggende uenig med eksperterne i, at det ikke er muligt at finde besparelser på området. Særligt fordi vi har set i de senere år, at udgifterne bare er steget og steget. Derfor tror vi på, at vi kan finde penge til velfærden i stedet for at bruge færre penge på konsulenter i det offentlige.

Besparelserne fra konsulenterne er allerede brugt på velfærd til blandt andet nedslidte, der skal kunne komme på seniorpension. Derfor er det en bunden opgave for regeringen at finde de 853 millioner, som er forudsat i aftalen om finansloven for 2020.

Finansminister Nicolai Wammen er bortrejst og var kke til rådighed for et interview.