Regeringen står fast: Skattereform og finanslov skal forhandles sammen

Finansminister Kristian Jensen vil ikke forhandle en finanslov på plads først.

I seks timer var der radiotavshed fra regeringen, der ikke reagerede på et krav fra Dansk Folkeparti om at parkere forhandlingerne om en skattereform. Men finansminister Kristian Jensen (V) siger nu, at man står fast på kravet om, at det skal forhandles sammen. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Finansminister Kristian Jensen (V) afviser et ønske fra Dansk Folkeparti om først at forhandle en finanslovsaftale hjem, inden man forsøger at nå til enighed om en skattereform.

Det siger han her til aften efter seks timers tavshed fra regeringen i sagen.

- Vi ønsker stadigvæk, at forhandlingerne kører sammen. Noget så tungt som en finanslov og en skatteaftale har en indvirkning på hinanden. Derfor mener vi, at det skal forhandles sammen.

- Vi er klar til at arbejde nat og dag, siger Kristian Jensen.

Han siger samtidig, at han anser det for værende sandsynligt, at regeringen og DF kan nå frem til en aftale.

DF tror ikke på aftale

Regeringens beslutning kommer efter, at Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, ved middagstid gennem pressen sagde, at regeringen burde parkere forhandlingerne om en skattereform.

- Vi er helt parat til at fortsætte forhandlingerne og se, om der er en vej igennem. Vi vurderer bare, at det kommer til at tage noget tid, og lige nu har regeringen valgt at tage finansloven som gidsel i det her spil.

- Det dur ikke. Vi skal have finansloven på plads, sagde DF-formanden ved middagstid.

Forhandlinger i hårdknude

Positionerne i forhandlingerne er kørt fast, efter regeringen har spillet ud med en skattereform, der blandt andet skal lette skatten i bunden og hæve topskattegrænsen. Omvendt vil Dansk Folkeparti stoppe alt integration af flygtninge uden permanent ophold. De forhandlinger har vist sig så svære, at det har skubbet en aftale om finansloven ind i december måned.

Kristian Thulesen Dahl understregede ved middagstid, at han ikke troede på, man ville blive enige om både en finanslov, en skattereform og udlændingestramninger i tide.

- Så vil der skulle lægges noget på bordet, som jeg slet ikke har fantasi til at forestille mig, siger DF-formanden.

Regeringen har hidtil krævet, at forhandlingerne om finansloven hørte sammen med skattereformen. En skattereform som regeringen har forsøgt at finde flertal for i lang tid. Modsat har Dansk Folkeparti krævet markante udlændingestramninger som prisen for at stemme for skattereformen. De forhandlinger har trukket ud, fordi de to ønsker kolliderer med partiernes politik.

Dansk Folkeparti har her til aften ingen kommentarer til Kristian Jensens svar.