Regeringen tillader homoægteskaber i kirken

Homoseksuelle skal kunne indgå ægteskab i kirken på lige fod med heteroseksuelle, mener regeringen.

To kvinder bliver viet i et tv-studie i DR Byen, selvom det ikke var juridisk bindende. Det skal kirkelige og borgerlige vielser fremover være, siger regeringen. (Foto: DR © DR)

Homoseksuelle skal kunne indgå ægteskab i kirken på lige fod med heteroseksuelle, mener regeringen.

Kirke- og ligestillingsminister Manu Sareen vil nu fremlægge et lovforslag, der giver par med samme køn lov til at blive juridisk viet i kirken og kalde sig ægtefolk. Det samme skal gælde på rådhuset.

I dag kan homoseksuelle kun få en kirkelig velsignelse, der ikke har nogen juridisk effekt.

Et historisk forslag

- Det her er historisk. Det er måske det største siden vi fik kvindelige præster i folkekirken. Jeg har ikke været med til noget større i min politiske karriere, så jeg er rigtig, rigtig stolt, siger Manu Sareen til DR.

- Der er rigtig mange både homoseksuelle og heteroseksuelle der har ventet på det her i årtier. Jeg håber og regner med, at det bliver modtaget rigtig, rigtig positivt.

Tidligere foreslog Manu Sareen, at homoseksuelle par skulle kunne kalde sig "livsfæller" i stedet for "ægtefæller", men det mener han ikke længere.

- Nu har vi fra regeringens side arbejdet os hen på ægtefæller, og biskopperne har tilkendegivet, at de gerne vil arbejde sammen med os, og finde en løsning på et ritual, hvor ægtefælle også indgår, forklarer han.

Præster kan sige nej

Regeringen vil sammen med folkekirken nu udarbejde to forskellige vielsesritualer, ét til mand og kvinde og ét til par af samme køn.

Det skal dog stadig være frivilligt om man som præst vil vie to mænd eller to kvinder, fastslår Manu Sareen.

- Vi tvinger ikke nogen til noget som helst, men vi giver homoseksuelle lov til at finde en kirke, hvor de kan blive viet, og på den måde tilgodeser vi begge parter.

Kirkeministeren vil ikke gå ind i en diskussion om, hvorvidt Biblen tillader homoægteskaber eller ej.

- Det er en teologisk diskussion. Det er ikke mit bord. Jeg er politiker, jeg er kirkeminister, og jeg er chef for folkekirken, siger Manu Sareen.

Vil også ændre ægteskabslov

Et kirkeligt ægteskab mellem homoseksuelle, som regeringen lægger op til, vil svare til et registreret partnerskab, der ikke juridisk er det samme som et heteroseksuelt ægteskab, fx i forhold til arveret og børneloven.

Regeringen vil dog også ændre ægteskabsloven, så registeret partnerskab og ægteskab juridisk bliver sidestillet.

- Vi arbejder på højtryk for at få det på plads, så vi også får ligestilling på det juridiske område, forklarer Manu Sareen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk