Regeringen: Umyndiggjorte skal kunne stemme

Umyndiggjorte personer, der eksempelvis er svært demente, skal kunne stemme ved blandt andet EU-valg.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann ser forslaget som et stort skridt, og hun forventer flertal for det i Folketinget. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Bare fordi man ikke er i stand til at passe sin egen økonomi, skal man ikke fratages retten til at stemme.

I denne måned fremlægger regeringen et lovforslag, så personer, som er under værgemål og har mistet deres retlige handleevne, får lov til at stemme ved valg til kommuner, regionsråd og EU-Parlamentet.

De må dog ikke stemme ved folketingsvalg, skriver Kristeligt Dagblad.

1.900 personer kan ikke stemme

Lovforslaget præsenteres i en redegørelse fra Social- og Indenrigsministeriet i et forsøg på at fremme ligebehandling af mennesker med handicap.

Ifølge social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) vil en vedtagelse have stor betydning.

- Stemmeret til mennesker under værgemål er noget, vi har oplevet stor efterspørgsel på fra blandt andet Institut for Menneskerettigheder, og jeg ser det derfor som et stort og rigtigt skridt at give dem den mulighed, siger hun til avisen og tilføjer, at det er hendes overbevisning, at et flertal af partierne vil være for forslaget.

Social- og Indenrigsministeriet vurderer, at cirka 1.900 personer i dag ikke kan stemme. Her kan være tale om alt fra udviklingshæmmede til psykisk syge og svært demente, som ifølge grundloven ikke har ret til at stemme, fordi de er umyndiggjorte.

/ritzau/