Regeringen under pres for at fremlægge efterretnings-rapport om danske børn i fangelejre

Tre ministre skal i dag forklare, hvorfor regeringen har holdt tæt om FE-rapport.

Børn fotograferet i al-Hol-lejren i Syrien. Børnene på billedet er ikke de danske børn. Arkivfoto. (Foto: GORAN TOMASEVIC © Scanpix)

Flere af Folketingets partier kræver nu at få indsigt i de efterretninger, som regeringen i efteråret fik fra Forsvarets Efterretningstjeneste om børn i syriske fangelejre.

Derfor er Udenrigspolitisk Nævn indkaldt til et hastemøde i eftermiddag, hvor udenrigsminister Jeppe Kofod, forsvarsminister Trine Bramsen og justitsminister Nick Hækkerup - alle fra Socialdemokratiet - vil blive spurgt ind til, hvad de ved om sagen.

- Jeg håber, Folketinget kan blive inddraget i, hvad der står i den her rapport. Og vi skal have et svar på, hvorfor regeringen har valgt at holde den hemmelig over for os, siger Michael Aastrup Jensen, der er udenrigsordfører for Venstre og samtidig næstformand for Udenrigspolitisk Nævn.

Det er Ekstra Bladet, der har fortalt om rapporten.

Ifølge avisens kilder fik regeringen i september nogle centrale oplysninger fra Forsvarets Efterretningstjeneste.

Både Udenrigsministeriet, Justitsministeriet, Forsvarsministeriet og Statsministeriet fik ifølge Ekstra Bladet en fortrolig orientering om, at Islamisk Stat har smuglet 30 børn ud af fangelejrene al-Hol og al-Roj i Syrien, hvor der også sidder danske børn.

Kilder oplyser også til Ekstra Bladet, at terrororganisationen planlægger at hente yderligere 350 børn ud af fangelejrene for at træne dem op til at være terrorister. IS går efter børn helt ned til 10 år.

Ifølge de seneste oplysninger er der to mænd, syv kvinder og 19 børn i de to lejre, som stammer fra Danmark.

Kan håndtere fortrolige oplysninger

Michael Aastrup Jensen oplyser, at regeringen har bekræftet, at der findes en rapport, men han ved ikke noget om indholdet i den.

Og det er et stort problem, mener han.

- Hele idéen med Udenrigspolitisk Nævn er blandt andet, at vi skal vurdere, hvad det er for nogle trusler, der er mod Danmark. Alle ved, at spørgsmålet om Syrien-krigere og deres børn har været ét af de mest omdiskuterede emner de seneste par år, og derfor skal vi selvfølgelig vide alt, hvad der handler om det.

Men skal regeringen ikke kunne få oplysninger fra en efterretningstjeneste uden nødvendigvis at skulle informere Folketinget?

- Jeg mener heller ikke, at vi skal have alle efterretningsrapporter. Men vi taler om, at der ifølge Ekstra Bladet er en rapport om en konkret sikkerhedsrisiko. Det skal Udenrigspolitisk Nævn have at vide, for det er kernen i vores arbejde at få sådan nogle klassificerede oplysninger, siger Michael Aastrup Jensen.

EL: Kan blive sendt til Danmark som terrorister

Også fra regeringens støtteparti i Enhedslisten lyder kravet, at oplysningerne skal frem.

For hvis sagen står, som den er fremlagt i Ekstra Bladets artikler, er der ifølge partiets udenrigsordfører Søren Søndergaard tale om en alvorlig sikkerhedsrisiko mod Danmark.

- Danske børn kan blive bortført fra lejrene. Danske børn kan blive indoktrineret. Og danske børn kan blive sendt til Danmark for at gennemføre terroraktioner. Det er klart, vi må vide, om det er en risiko, siger han.

Hvad vil konsekvensen være, hvis regeringen har fået de her informationer i efteråret uden at informere Folketinget?

- Den diskussion vil jeg ikke gå ind i på nuværende tidspunkt. Det afgørende er nu, at vi får opklaret, hvad der er op og ned i den her sag.

Kan I have tillid til udenrigsministeren, når I ikke har fået de oplysninger?

- Det kan jeg ikke udtale mig om. Jeg kan konstatere, at oplysningerne har stået i Ekstra Bladet, og at Forsvarets Efterretningstjeneste er angivet som kilde til oplysningerne. Jeg har ikke fået at vide fra regeringen, om det er korrekt eller ikke korrekt. Det er det, der skal ske på mødet, siger Søren Søndergaard.

Udenrigsministeriet har ingen kommentarer til mødet i eftermiddag i Udenrigspolitisk Nævn.