Regeringen under pres: Venstre vil gennemtrumfe naturplan med afstemning i Folketinget

Venstre vil have regeringen ud af busken med naturplan.

De udskudte forhandlinger skulle blandt andet sikre, at der kommer mere vild skov, hvor der ikke bliver fældet træer. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Venstre vil gennemtvinge en afstemning i Folketinget, der kan bringe regeringen i mindretal på naturområdet.

Mandag valgte miljøminister Lea Wermelin (S) at udskyde forhandlinger om en ny naturplan, der skal skabe mere vild natur og skov i Danmark, med et år.

Det kastede hård kritik af sig fra regeringens støttepartier SF, Enhedslisten og De Radikale. Partierne bag regeringen vil have gang i forhandlingerne med det samme.

Og nu er Venstre klar til at bringe regeringen i mindretal i folketingssalen. Det sker ved at fremsætte et såkaldt beslutningsforslag.

Naturen efterspørger handling

Da miljøminister Lea Wermelin udsatte naturplanen blev det begrundet med corona.

- Vores prioritet som regering er at få os alle sammen klogt gennem coronakrisen, og det kræver nogle hårde prioriteringer, sagde hun.

Men det er ifølge Venstre en bortforklaring. Partiet vil med sit beslutningsforslag tvinge regeringen til at fremlægge en plan og få sat gang i forhandlingerne i 2020.

- Vi synes, det er rimeligt, at vi får at se, hvad regeringen vil. Jeg er overbevist om, at regeringen har en plan i skuffen. Den skal frem, så vi kan forhandle den politisk.

- Naturen efterspørger handling. Vi kan se på biodiversiteten og andre områder, at der er brug for at få lavet nogle langsigtede planer. De har lovet os, de ville komme med sådan en plan, og nu er tålmodigheden sluppet op, siger Jacob Jensen.

Langt fra målet

Før valget fremlagde Socialdemokratiet og SF en fælles naturplan. De to store elementer hed, at der skulle oprettes 15 nye vilde naturparker og udpeges 75.000 hektar, hvor skovene kunne gro vildt.

Indtil videre er der oprettet to naturparker, og ifølge Miljøstyrelsen er der udpeget cirka 25.000 hektar til urørt skov.

SF-formand Pia Olsen Dyhr erkendte tidligere på ugen, at de løfter om mere vild natur, der kom før valget, ikke er blevet indfriet endnu.

- Nej, det er de bestemt ikke. Vi lovede 15 naturparker, og vi lovede mere urørt natur. Og det er noget af det, vi skal i gang med. Vi fik før sommeren to nationalparker, men det er langt fra to til 15, og derfor skal der lægges en plan nu og her, sagde hun.

FacebookTwitter