Regeringen undersøger, om DR og TV2 igen skal have fortrinsret til VM og OL

Støttepartier vil genindføre liste over sportsbegivenheder, der skal vises på landsdækkende tv. Minister inviterer til drøftelser.

Fungerende kulturminister Rasmus Prehn (S) er åben for at sikre store sportsrettigheder på landsdækkende tv. Men sportslisten er ikke oplagt, siger han. (Foto: SIMON MAINA © Scanpix)

Det politiske slagsmål, om hvordan landets sportsinteresserede med garanti kan se store, nationale sportsbegivenheder på en landsdækkende tv-kanal, er godt i gang.

Regeringens støtteparti De Radikale fremlagde i går en liste over begivenheder, som partiet mener, skal sendes på en tv-kanal, som mindst 75 procent af befolkningen har adgang til. Det skriver tv2.dk.

Blandt andet pegede partiet på, at den såkaldte sportsliste skal tilbage. Listen indeholdt en række store sportsbegivenheder, som skulle sendes på en kanal, som ramte 90 procent af danskerne. De Radikale foreslår nu, at kravet i fremtiden sænkes til 75 procent.

Regeringen er villig til at lytte til forslaget fra støttepartiet og undersøger nu mulighederne for at genindføre den, siger fungerende kulturminister Rasmus Prehn (S).

- Jeg er enig så langt, at det er en rigtig god idé, at alle danskere har mulighed for at se de store sportsbegivenheder. Det vil vi gerne fra regeringens side være med til at drøfte sammen med forskellige partier, siger han og fortsætter:

- Selve sportslisten er en model, vi har haft tidligere. Det har vist sig, at det ikke altid er sådan, det virker i praksis. Men vi inviterer til drøftelser i Kulturministeriet, hvor vi kan få vendt det her, siger han til DR Nyheder.

Nu tygger ministeriet altså igen på, om sportslisten kan bruges som et redskab.

Sportslisten forsvandt sammen med medieforliget i 2018, indgået mellem VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti.

Dyre rettigheder smadrer sportsliste

Når Kulturministeriet kan have svært ved at se fidusen i sportslisten, så skyldes det, at tv-stationerne som DR og TV 2 får mulighed for at købe rettighederne til at vise eksempelvis VM og EM i fodbold.

Men det skal ske på markedsvilkår, og tv-stationerne skal betale den pris, som en privat aktør er villig til at byde.

Det kan være svært, fordi rettighedshaverne de seneste år har skruet markant op for prisen. Sportslisten betød, at tv-selskaber som Discovery, Nent og andre spillere i mediebranchen skulle tilbyde at sælge deres indkøbte rettigheder til TV 2 og DR.

De Radikale har i deres udspil fremlagt ni sportsbegivenheder, som de mener, skal inkluderes på en liste.

Rasmus Prehn er ikke klar med en udtømmende liste, men fremhæver selv EM og VM i fodbold samt OL som tre eksempler på begivenheder, der bør sendes på nationalt tv.

Yousee-slagsmål har genstartet sportsdebat

En del af diskussionen omkring at genindføre sportslisten har rod i det verserende slagsmål mellem TDC-ejede YouSee og tv-producenten Discovery.

Førstnævnte har besluttet at fjerne Discoverys produkter fra deres kabel-tv-pakke.

Det betyder blandt meget andet, at Kanal 5 glider ud af Yousees grundpakke. Kanal 5 har i dag rettighederne til at vise herrelandsholdets kvalifikationskampe i fodbold.

Rasmus Prehn håber på, at der bliver fundet en løsning i den verserende strid.

- Jeg forstår, der er forhandlinger i gang for at finde en løsning på det. Jeg forstår også, hvis folk er lidt lange i ansigtet, hvis de har tegnet et abonnement på en bestemt udbyder i den tro, at de kan se sport, og så er der ikke det alligevel, siger han.