Regeringen varsler mere samfundstjeneste særligt for de helt unge

Flere førstegangskriminelle skal i samfundstjeneste. Regeringen er klar med et lovforslag.

Flere unge skal ud i samfundstjeneste og på sigt kan det være offer og gerningsmand der i fællesskab fidner ud af, hvad straffen består i, siger Trine Bramsen. (© DR)

Regeringen vil øge brugen af samfundstjeneste over for særligt førstegangskriminelle.

Det fremgår af det nye såkaldte lovkatalog, som er offentliggjort i forbindelse med Folketingets åbning.

- Målet er at sikre, at folk kommer udaf kriminalitet hurtigst muligt. Vi ved fra talrige undersøgelserr, at samfundstjeneste kan have en rigtig god effekt, der kan sikre, at folk ikke kommer ind i en kriminel løbebane, siger Trine Bramsen, retsordfører for Socialdemokraterne.

Trine Bramsen, kan man ikke sige, at det er en mildere straf, hvis man får samfundstjeneste frem for fængselsstraf?

- Vi er interesseret i, at kriminelle ikke bliver endnu mere kriminelle. Det er desværre det, vi ser med nogen af dem, der kommer i fængsel. Derfor vil vi gerne følge sporet med samfundstjeneste, hvis det kan hjælpe, siger Trine Bramsen.

Skal selv rydde op For få uger siden lancerede blå blok samlet et udspil, hvor man vil sænke den kriminelle lavalder til 12 år og indføre en særlig ungdomsdomstol.Der menerDansk Folkeparti er ikke umiddelbartat mere samfundstjeneste er nok.

- Der kan godt være unge der laver kriminalitet en gang, hvor en ungedomstol vurderer, at det er nok at idømme lidt samfundstjeneste eller en sanktion, om at man skal passe sin skole, men over for dem der begår kriminalitet gang på gang, der er det ikke nok med samfundstjeneste, siger retsordfører Peter Skaarup.

SF tager til gengæld varmt imod tanken om mere samfundstjeneste, selvom partiet ikke mener, det kan stå alene:

- Det kan ikke nytte noget, at man bare giver unge samfundstjeneste og siger, at det er konsekvensen. Det vigtige ligger i at offer og gerningsmand mødes, siger retsordfører Karina Lorentzen.

Undersøger nordirsk model

Og det ønske kan blive til virkelighed, for ifølge DR Nyheders oplysninger undersøger regeringen netop nu mulighederne for at indføre et system inspireret af en model i Nordirland.

Her bliver denunge gerningsmandsat sammen med offeret og en myndighedsperson for i fællesskab at finde ud af, hvad en rimelig samfundstjeneste kunne bestå af.

Netop det system fremhæver Trine Bramsen som en farbar vej også i Danmark

- Det vi har set i Nordirland er, at man i fællesskab, bliver enige om en passende straf, og de erfaringer, man har gjort sig der, tager vi også gerne ved lære af, siger Trine Bramsen.