Regeringen varsler reaktion mod Iran efter planlagt attentatforsøg

Udenrigsministeren kalder det "fuldkommen uacceptabelt", at Iran ifølge PET har planlagt attentat på dansk jord.

Regeringen vil "reagere over for Iran og taler med europæiske partnere om yderligere tiltag", oplyser udenrigsminister Anders Samuelsen (LA). (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det får konsekvenser for Iran, at landets efterretningstjeneste ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) har planlagt et attentatforsøg i Danmark.

Det skriver udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i en kommentar på Facebook:

- PET vurderer, at Iran har planlagt attentat i Danmark. Fuldkomment uacceptabelt. Regeringen vil reagere overfor Iran og taler med europæiske partnere om yderligere tiltag, skriver Anders Samuelsen.

Han skriver desuden, at der afholdes et pressemøde i Udenrigsministeriet klokken 18.30 i dag.

Det fremgår ikke af udenrigsministeren opdatering på Facebook, præcis hvilke konsekvenser Danmark vil tage overfor Iran, eller hvilke "yderligere tiltag" regeringen taler med sine europæiske partnere om.

Norsk statsborger anholdt

Udmeldingen fra regeringen kommer efter, at PET har oplyst, at en iransk efterretningstjeneste har planlagt et attentat i Danmark.

PET-chef Finn Borch Andersen siger, at PET har anholdt en norsk statsborger i forbindelse med det formodede attentatplanlægning. Manden er fængslet i isolation frem til den 8. november.

PET-chefen oplyser, at lederen af den iranske gruppe ASMLA i Danmark, som truslen har været rettet mod, har været under politibeskyttelse siden foråret, efter at PET blev opmærksomme på konkrete trusler mod vedkommende.

To andre fra gruppen har siden september også levet under personbeskyttelse. Den ekstra beskyttelse blev sat i værk, efter at en talsmand fra ASMLA-gruppen støttede et angreb på en iransk militærparade i byen Ahvaz den 22. september, der kostede flere civile livet.

Personerne tilknyttet ASMLA holder til i Ringsted, og derfor vil borgerne i Ringsted fremover stadig kunne opleve en del ekstra sikkerhed, lyder det fra PET.

Irans ambassadør har været til møde med Samuelsen

Irans ambassadør Morteza Moradian har i dag været til møde i Udenrigsministeriet om sagen. Det siger Anders Samuelsen til Ritzau.

- Det er fuldstændig uacceptabelt. Det er i dag gjort lysende klart for den iranske ambassadør i København, siger udenrigsminister Anders Samuelsen.

Under mødet udtrykte Udenrigsministeriets politiske direktør på vegne af den danske regering utvetydig fordømmelse af den helt uacceptable iranske adfærd.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk