Regeringen vil åbne grænserne for flere lande med lavt smittetryk

Hvis antallet af nye smittede er på et acceptabelt niveau, kan der åbnes for det pågældende land, siger statsministeren.

Statsminister Mette Frederiksen er klar til at lempe rejserestriktionerne - hvis antallet af nye smittede er på et 'acceptabelt niveau'. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Statsminister Mette Frederiksen (S) siger, at regeringen nu vil opstille kriterier for, hvornår andre landes borgere kan få lov til at rejse ind i Danmark.

Det skal normalisere forholdene yderligere. Regeringen vil først fremlægge modellen for Udenrigspolitisk Nævn, før den præsenteres, lyder det fra statsministeren.

- Vi vil i regeringen gerne nu opstille objektive kriterier for, hvornår et land er sikkert nok, til at dets borgere kan besøge Danmark.

- Med andre ord, hvis antallet af nye smittede er på et acceptabelt niveau, vil vi åbne grænserne til dét land, siger hun.

Meldingen er netop kommet frem under spørgetimen i Folketinget, som du kan følge på dr.dk.

- Det vil gøre det lettere løbende at åbne for ind- og udrejse og stadig have styr på situationen herhjemme, siger Mette Frederiksen i forbindelse med spørgetimen i Folketinget til statsministeren.

Dermed bløder hun og regeringen op for at ændre på de rejserestriktioner, der foreløbig gælder frem til 31. august.

Det kommer dog til at blive med en kraftig skæven til det forsigtighedsprincip, som regeringen har fastholdt gennem coronakrisen.

- Så sent som i dag har vi modtaget nyheden om, at en række borgere fra Pakistan er kommet smittede til Danmark. Det siger noget om, at vi skal tænke os om, siger statsministeren under spørgetimen i Folketinget.

Kommer turistindustrien imøde

Fra mandag kunne turister fra de første lande få adgang til Danmark. I første omgang blev der åbnet for turister fra Tyskland, Norge og Island, der ligesom Danmark har et lavt antal smittede og indlagte.

Men også en række andre europæiske lande har fået styr på antallet af smittede.

På vej ud fra spørgetimen siger statsminister Mette Frederiksen, at man først og fremmest vil holde øje med landene i Europa.

- Vi har først og fremmest kigge på EU, på de europæiske lande, på Storbritannien. Vi vil opstille objektive kriterier, som gør, at man kan rejse til og fra landene. Hvis smittetrykket stiger, så må der komme en ny rejsevejledning i en periode.

Regeringen er dog ikke klar endnu med nærmere forklaring af, hvad "objektive kriterier" betyder.

- Det arbejdes der på nu, og regeringen vil fremlægge hurtigst muligt, siger Mette Frederiksen.

En yderligere grænseåbning kan få betydning for, hvor mange turister der vil besøge Danmark i sommerperioden.

Det har været et stort ønske fra turistindustrien at få åbnet mere op, end regeringen hidtil har været villig til.

Danmark er lige nu et af de lande i Europa med de mest restriktive rejseregler.

Læs mere om det i artiklen herunder.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter