Regeringen vil åbne samfundet: Mette Frederiksen varsler stor genåbningsplan om to uger

Efter møder med partilederne, siger statsministeren, at der kommer en langsigtet genåbningsplan inden påske.

Statsminister Mette Frederiksen (S) orienterer om planer for en langsigtet genåbning efter møder med Folketingets partier. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Om to uger skal vi alle vide, hvordan politikerne på Christiansborg planlægger at genåbne samfundet frem til sommerferien. En såkaldt drejebog, der skal gøre det muligt for alle at vide, hvornår vi igen kan drikke et glas vin på en restaurant, svinge danseskoene til en koncert eller få klippet det lange coronagarn.

Det er ambitionen hos statsminister Mette Frederiksen (S), der her til eftermiddag gør status på genåbningssamtalerne, hun har haft med alle partilederne i Folketinget.

- Der er grundlag for, at vi kan lave en bred politisk aftale om genåbning og den fortsatte håndtering af corona i Danmark, siger hun.

Aftalen skal udover rækkefølgen for genåbning også tage stilling til rækkefølgen på, hvem der skal have vacciner, hvordan et coronapas skal bruges, og hvordan samfundet skal fungere til efteråret. Et efterår der helst skal forløbe uden nye, pludselige nedlukninger, antyder statsministeren.

Fokus på børn og unge

Derfor indkalder regeringen nu partierne til forhandlinger.

- Vi starter forhandlingerne i Statsministeriet på fredag om en langsigtet genåbning af Danmark. Det er med henblik på, at forhandlingerne er færdige 23. marts, så de kan offentliggøres for resten af Danmark.

Dermed er det ambitionen, at der bliver lavet en plan for en genåbning efter påske og en plan for genåbning frem til sommer. Den plan skal ligge klar om to uger.

Antallet af indlagte fortsætter med at falde. Se grafen herunder. Artiklen fortsætter efter grafen.

Mette Frederiksen lægger ikke skjul på, at samtalerne med partilederne har afsløret uenigheder. Særligt om tempoet, hvor især partierne i blå blok gerne ser, at genåbningen sker hurtigere. Så sent som i dag har Venstre fremsat flere forslag i Folketinget om at sende alle landets afgangselever tilbage i skole.

Netop børnene har været en gennemgående drøftelse i samtalerne, siger statsministeren.

- Der er et bredt politiske ønske om, at så mange børn som muligt får en så normal hverdag som muligt, siger Mette Frederiksen.

Beregninger forudså langt værre scenarie

Meldingen kommer samtidig med, at kritikken af de beregninger, der ligger til grund for de hidtidige genåbningsforhandlinger, har taget til i styrke. Ekspertgruppen bag beregningerne har blandt andet forventet omkring 870 indlagte i midten af april. Og selvom beregningerne angiver et spænd, så lyder kritikken, at de ikke er særligt brugbare og pålidelige.

Det daglige antal smittede har ligget på et stabilt niveau i flere uger nu. Artiklen fortsætter efter grafen.

Mette Frederiksen afviser dog, at regeringen alene ser på beregningerne, når de beslutter, hvad der kan genåbnes.

- Der er ikke nogen, der har sagt, at man kan tage beregningerne én til én og tilrettelægge sin sundhedspolitiske strategi efter det, for det er beregninger og prognoser. Der er usikkerhed. Derfor kan man ikke nøjes med kun at se på beregningerne.

Partiledersamtalerne har været forsinket af, at Mette Frederiksen midt i forløbet valgte at rejse til Israel for at tale om vacciner. En kritik som regeringen imidlertid har afvist, i det besøget ifølge Mette Frederiksen var "helt nødvendigt".

Regeringen aftalte i går en yderligere genåbning med støttepartierne i rød blok. Den gør det muligt for alle landets elever på efterskoler og højskoler at møde fysisk op igen, mens elever i 5. til 8. klasse kan få fysisk udendørs undervisning én gang om ugen fra på mandag.

Facebook
Twitter