Regeringen vil afskaffe omstridt tolkegebyr

Regeringen mener, at det er for dyrt og for besværligt for sygehusene at opkræve tolkegebyr fra flygtninge og indvandrere.

Siden 1. juni har flygtninge og indvandrere, der har boet i Danmark i mere end syv år, selv skulle betale 150 kr. for en tolk. (© DR)

Siden 1. juni har flygtninge og indvandrere, der har boet i Danmark i mere end syv år, selv skulle betale 150 kr. for en tolk.

Men ifølge sygehusene og regionerne koster ordningen næsten ligeså meget at administrere, end hvad den reelt set giver af indtægter, og derfor er regeringen nu villig til at afskaffe gebyret ved de kommende finanslovsforhandlinger.

- Alt tyder på, at den tolkelov, som den tidligere regering indførte, har nogle rigtig dårlige effekter. Sygehusene oplever en stor stigning i administrativt bøvl, og der er desuden en fare for, at syge patienter fravælger at gå til lægen, fordi de ikke har råd til at betale gebyret. Derfor ser jeg ikke nogen forhindringer i at afskaffe gebyret, siger sundhedsminister Astrid Krag (SF) til P3 Nyheder.

Store anstrengelser giver en lille sum penge

En opgørelse som regionerne har foretaget for DR Nyheder viser, at sygehusene i perioden 1. juni til 30. september har udskrevet regninger for tolkning for i alt 214.200 kroner.

Men beløbet er væsentligt mindre, når man samtidigt fratrækker sygehusenes administrationsomkostninger. Sygehuspersonalet skal nemlig registrere de patienter, der har brug for en tolk. Der skal laves kodninger, sendes regninger og holdes snor i de borgere, der ikke betaler til tiden.

- Det er simpelthen en unødvendig og dyr administrativ omkostning. Det kan slet ikke betale sig i forhold til, hvad man får ud af besværet. Jeg tror ikke et øjeblik på, at man får mere sundhed for pengene. Og jeg tror heller ikke på, at det får flere flygtninge og indvandrere til at lære dansk, siger Ulla Astman (S), formand for regionernes sundhedsudvalg.

Mere tid til patienterne

Sygehusene i Region Midtjylland og Region Nordjylland har tilsammen foreløbigt sendt 144 regninger for tolkning. Hvis alle overholder betalingsfristen, vil det indbringe 21.600 kroner.

- Det er i bund og grund spild af tid. En masse folk bliver jo sat til at lave et registreringsarbejde, der stort set ikke har nogen betydning, fortæller centerchef ved Århus Universitetshospital Kristjar Skajaa.

Også på Odense Universitetshospital har overlæge Morten Sodemann været frustreret over det ekstra papirarbejde, som tolkeloven har medført:

- Problemet er, at vi skal bruge så meget tid på at beskæftige os med noget, som intet har at gøre med patientens sygdom, symptomer og vores behandling og undersøgelse.

Derfor er Morten Sodemann glad for, at den nye regering har tænkt sig at afskaffe tolkegebyret ved de kommende finanslovsforhandlinger.

- Jeg ser frem til at behandle de borgere, der i forvejen tilhører den svageste gruppe i samfundet og som er svære at komme ind på livet af, uden at bekymre mig om diverse gebyrer og regninger, siger han til P3 Nyheder.

FacebookTwitter