Regeringen vil alligevel lade nogle syriske kvinder uden opholdstilladelse blive i Danmark

Danmarksdemokraternes Peter Skaarup kritiserer forslaget og vil stille spørgsmål til udlændingeministeren.

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S). (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

Under den tidligere regering var udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S) helt klar i mælet.

Syriske kvinder i Danmark, der havde fået inddraget deres opholdstilladelse, skulle sendes hjem - også selvom de var i arbejde i Danmark eller måske endda under uddannelse indenfor et af de fag i sundhedssektoren, hvor Danmark mangler hænder.

Men fra den nye regering, hvor Kaare Dybvad stadig er udlændinge- og integrationsminister, lyder der nu andre toner.

I regeringsgrundlaget for den nye regering står der nemlig, at man vil "håndtere" problemet med, at unge kvinder fra Syrien har mistet deres opholdstilladelse, selvom de har vist, at de "vil Danmark," som der står.

- Derfor vil regeringen give ret til fortsat ophold for visse udlændinge, som uddanner sig inden for områder, hvor der er mangel på arbejdskraft, lyder det i regeringsgrundlaget.

Det møder nu kritik fra Danmarksdemokraternes udlændingeordfører, Peter Skaarup.

For flygtninge skal vende hjem, så snart der er fredeligere forhold i deres hjemland, mener han.

- Hvis regeringen nu, modsat hvad den har sagt tidligere, siger, at man ikke længre skal tage tilbage, så sender vi det signal til alverdens flygtninge, at man bare kan tage til Danmark, og selvom der bliver fredeligere forhold i det land, man oprindeligt kommer fra, så skal man ikke tage tilbage igen, for man kan bare blive hængende i Danmark, siger han.

Den tidligere DF'er Peter Skaarup er i dag folketingsmedlem for Danmarksdemokraterne. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Afviste under valgkampen

DR beskrev under valgkampen i efteråret, hvordan flere syriske kvinder stod til at blive sendt tilbage til Syrien, efter deres opholdstilladelse i Syrien var blevet inddraget, fordi Danmark vurderer, at Syrien er et sikkert nok land at rejse tilbage til.

Og selvom flere af kvinderne er i arbejde eller under uddannelse, var der under valgkampen ikke noget at komme efter hos regeringen.

- Jeg forstår godt, at de her enkeltsager vækker følelser, og at man kan have stor sympati for udlændinge, der ønsker at leve i Danmark. Men vi er helt inde i kernen af dansk udlændingepolitik: Når man er her som flygtning, så er man her midlertidigt.

- Og det gælder uanset, om man er ledig, i arbejde, under uddannelse eller pensioneret, for alle er lige for loven, sagde Kaare Dybvad dengang.

Det er især syriske kvinder, der har fået inddraget deres danske opholdstilladelse. At det særligt er kvinder og ikke mænd skyldes, at man vurderer, at mændene ikke kan sendes til Syrien, fordi de risikerer militærtjeneste eller forfølgelse.

Spørger ministeren

Nu vil den nye regering altså alligevel ændre på det.

Derfor stiller Peter Skaarup senere i dag spørgsmål til udlændingeministeren, når der er spørgetid til regeringens ministre i Folketinget.

- I valgkampen sagde man, at man ville fastholde hjemsendelsespolitikken og den stramme udlændingepolitik, og så kommer regeringen nu og siger, at man vil give ophold til nogle mennesker, som faktisk skal tilbage til deres hjemland og hjælpe med at bygge det hjemland op.

- Der spørger jeg regeringen, hvordan det kan være, at man siger en ting i valgkampen, og så siger man noget helt andet nu, lyder det fra Peter Skaarup.

DR ville gerne have interviewet udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad om sagen og om, hvad der nu har fået ham på andre tanker og forholdt ham kritikken fra Peter Skaarup. Men det har ikke været muligt at få et interview.

I stedet har han sendt et skriftligt svar:

- Regeringen holder fast i, at et ophold som flygtning i Danmark er midlertidigt. I den seneste tid har vi dog set eksempler på, at udlændinge har mistet deres opholdstilladelse til trods for, at de var i gang med at uddanne sig inden for områder, hvor Danmark lige nu står og mangler arbejdskraft, for eksempel i sundhedssektoren.

- Det synes jeg ikke er hensigtsmæssigt. Derfor vil regeringen give ret til fortsat ophold for visse udlændinge, som på den måde har vist, at de vil Danmark, skriver han.