Regeringen vil bekæmpe Syrien-krigere med ny stor strategi

En ny strategi for at forhindre danskere i at drage i krig i Syrien vil snart blive lanceret af regeringen.

En IS-kriger fejrer fremgangen i Syrien. Her i Raqqa. Arkivfoto. (Foto: Stringer © Scanpix)

Der skal forebyggelse, overvågning og nye strafmuligheder til for at komme problemet med danske Syrien-krigere til livs, lyder det fra Socialdemokraterne og SF, der ikke er enige med blå blok i, at folk, der rejser til krigen i Syrien for at kæmpe, skal have frataget deres statsborgerskab.

- I dag kan man allerede fratage folk deres statsborgerskab, hvis de planlægger terror eller medvirker til terror. Vi er meget fokuserede på at indføre redskaber, der virker, og intet peger på, at det her vil stoppe flere mennesker. De, der vil af sted, tager af sted, siger Trine Bramsen, retsordfører for Socialdemokraterne, til Ritzau.

En større strategi

Hun oplyser, at regeringen i løbet af to uger vil fremlægge en større strategi med nye tiltag, der skal komme problemet til livs, men vil ikke løfte sløret for, hvad strategien konkret vil indeholde. Der er dog tale om redskaber til forebyggelse, intensiveret overvågning og nye strafmuligheder.

Dermed går regeringen i en anden retning end Venstre, DF og De Konservative, der i Information kræver, at regeringen undersøger, om det er juridisk muligt at fratage Syrien-krigere deres statsborgerskab for at forhindre, at radikaliserede unge mænd rejser til Syrien for at kæmpe under islamistiske faner.

- Vi er meget optagede af at se på effekten og ikke bare overgå hinanden i, hvad der lyder hårdest. Man kan godt, som de borgerlige foreslår, komme med alverdens hårde straffe, men hvis man ikke kan bevise, at mennesker har medvirket i terror eller planlagt det, så virker det ikke, siger Trine Bramsen.

Bekæmpe med næb og klør

Samme melding kommer fra SFs retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt.

- Vi skal bekæmpe med næb og klør, at der bliver rekrutteret danske unge, men jeg er ikke overbevist om, at forslaget fra blå blok løser udfordringen med mennesker, der bliver rullet ind i det her og vælger at tage af sted, siger hun til Ritzau.

- Lige nu har vi ikke så mange effektive trusler i forhold til at forhindre det, men jeg har lagt mærke til, at det er dialog, der virker i forhold til at sætte en prop i udrejserne. Vi skal opprioritere de redskaber, selv om højrefløjen synes, at det er for blødt, tilføjer hun.

Danmark er det vestlige land, hvorfra næstflest personer er draget til Syrien for at deltage i borgerkrigen, hvis man måler på landenes indbyggertal.

/ritzau/