Regeringen vil bidrage til amerikansk operation i Nordirak

Den danske regering er klar med nødhjælp og transportfly til Nordirak.

Tusinder tilhørende den religiøse minoritet yazidier har søgt tilflugt på et bjerg for at undgå at likvideret af jihadisterne i IS i Nordirak. (Foto: Stringer © Scanpix)

Den danske regering er klar til at bidrage til USA's operation i det nordlige Irak.

Det oplyser Statsministeriet til DR Nyheder.

Danmark skal bidrage med humanitær nødhjælp og et transportfly.

Det er i lyset af den humanitære situation i Nordirak, at den danske regering her til aften har besluttet at meddele USA, at Danmark er parat til at bidrage til den operation, som USA står i spidsen for. Det skal regeringen nu have et flertal i Folketinget til.

Danmarks bidrag vil afhænge af, hvordan situationen udvikler sig, de samlede behov og de danske muligheder.

Tidligere på ugen besluttede Frankrig at sende våben direkte til den kurdiske hær i Nordirak. Våbnene skal bruges til at bekæmpe ekstremister fra oprørsgruppen Islamisk Stat (IS).

Det er en optrapning af den hjælp, USA har ydet i det nordlige Irak, hvor USA har sendt kampfly og droner afsted for at støtte den kurdiske hær, ligesom 130 militærrådgivere fra USA er i landet for at vurdere omfanget af den humanitære mission.

Samtidg har USA den seneste tid forsynet tusindvis af civile irakere med mad og vand fra luften. Op mod 50.000 sidder i disse dage fanget på et bjerg, hvor de er flygtet til for at komme væk fra de militante islamister fra Islamisk Stat (IS).

FacebookTwitter