Regeringen vil bruge 253 mio. kr. på rent drikkevand

Vores børn og deres børn skal også kunne tappe rent vand fra hanerne, lyder det fra regeringen, der lancerer pesticidplan

Miljøminister Ida Auken (SF): Vores børn, børnebørn og oldebørn skal også kunne tappe rent vand fra hanen. (© DR)

Miljøbelastningen af pesticider skal ned med 40 procent med udgangen af 2015, lyder en målsætning fra regeringen.

Det skal ske ved brug et af nyt, mere intelligent redskab, den såkaldte pesticidbelastningsindikator.

- De seneste ti år er forbruget af sprøjtemidler generelt gået en vej, og det er op. For vi må bare erkende, at den tidligere regering ikke tog risikoen med sprøjtemidler alvorligt nok.

Sådan sagde miljøminister Ida Auken (SF), da hun her til formiddag præsenterede regeringens plan 'Beskyt vand, natur og sundhed'.

- Vores børn, børnebørn og oldebørn skal også have frisk vand fra hanen.

Regeringen vil over tre år bruge 253 mio. kroner på at realisere strategien - heraf skal 150 mio. kroner komme fra nye afgifter.

Ida Auken: Det skulle gerne være win-win

- Målet er klart; der skal ikke kunne findes sprøjtemidler i drikkevandet, som er tilladt i dag, siger Ida Auken.

Hun vil vende tilgangen rundt, som hun siger:

- Det er vandet i centrum, det er altså ikke sprøjtemidlerne i centrum. Og det er afgørende både for vores godkendelser og for, når vi følger med ude i vores testmarker.

Regeringen vil hjælpe landbruget med at lave grøn omstilling, så det med Ida Aukens ord bliver 'økonomisk rentabelt, forsvarligt at bruge de mindst belastende sprøjtemidler i stedet for de mest belastende'.

Miljøministeren forventer ikke, at regeringens plan om at sænke pesticidbelastningen, vil går ud over landbrugets produktion.

- Så det skulle gerne være den win-win-sutation, at man som landmand kan få mest muligt ud af sin produktion, samtidig med at man kan vælge de billigste midler, som ikke belaster miljø og sundhed, sagde Ida Auken da planen blev præsenteret ved et pressemøde i Miljøministeriet.

Hos Enhedslisten glæder man sig over planen:

- Vi ser meget frem til de kommende forhandlinger, hvor strategien skal udmøntes i konkret lovgivning. Her vil Enhedslisten særligt arbejde for, at sprøjtemidler forbydes så snart de er konstateret i grundvandet over grænseværdien, siger partiets klima- og mmiljøordfører, Per Clausen.