Regeringen vil droppe politihestene: 'Helt godnat', synes DF

Det ridende politi skal nedlægges igen, viser et udkast til en ny politiaftale.

Politi på heste i Allinge på Bornholm under Folkemødet 2019. Nu vil regeringen nedlægge rytterisektionen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Danske politibetjente til hest kan igen snart være fortid.

I et nyt udkast til en politiaftale, som DR Nyheder er i besiddelse af, lægger regeringen op til at nedlægge rytterisektionen og dermed spare 31 millioner kroner fra 2021-2024.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) ønsker ikke kommentere sit eget udspil. Det vil Dansk Folkeparti derimod gerne. Og de er mildt sagt utilfredse.

- Det er helt vildt, at regeringen nu vil slagte en ordning, som er begyndt at fungere. Det er helt godnat, siger Peter Skaarup, retsordfører i Dansk Folkeparti.

- Og det er en rigtig dårlig investering, at man først bruger penge på det, får det til at køre, for så at nedlægge det, siger han.

- Et antal politibetjente til fods er jo ingenting i forhold til to store heste, der er hævet over en folkemængde i forbindelse med en demonstration eller nogle uroligheder, hvor der er brug for at få skabt noget tryghed, siger Peter Skaarup.

Politiforbundet er overraskede

Forslaget er en brik i en stor fireårig politiaftale, som ventes at falde på plads i begyndelsen af næste uge. Og udkastet kommer bag på politibetjentene formand.

- Jeg er meget overrasket over at høre, at han har de her tanker. Det har jeg på intet tidspunkt hørt, at man ville gøre, siger Claus Oxfelt, der er formand for politiforbundet.

- Man har jo virkelig gjort en kæmpe indsats for at få etableret en rytterisektion, og de yder en virkelig god indsats og er med til at skabe en god dialog mellem politi og borgere.

- Så etablerer man en rytterisektion, så nedlægger man den, og så etablerer man den igen og nu vil man så nedlægge den en gang til. Jeg ville synes, det ville være meget, meget ærgerligt.

Et kæmpe nederlag

Også hos Politihestens Venner, der er en støtteforening til det ridende politi, er de bekymrede ved udsigten.

- Det ville være et kæmpe nederlag for os, men også for politiet, siger Per Thuesen, der er formand for Politihestens Venner.

Han mener ikke, politikerne har forstået værdien af det ridende politi.

- De er ikke uundværlige, men de er et godt værktøj. Og der er en årsag til, at næsten alle lande i Europa har politiheste. De kan bruges til mange formål, når først hesten er blevet trænet op, og når lederne i politiet har forstået at bruge dem på rigtig vis, siger han.

Men du kan jo ikke ride ud til et færdselsuheld eller et indbrud?

- Nej, de skal bruges til helt andre formål. Det kan være til en demonstration. Det er min påstand, at 4-6 ryttere på hest kan gøre det ud for 20 betjente, som så kan bruges andre steder. Så det gælder om at bruge de rigtige midler på de rigtige tidspunkter, siger Per Thuesen.

Det var Dansk Folkeparti, der fik genetableret det ridende politi og med finanslovsaftalen i december 2017 blev der afsat 38 millioner over en fireårig periode.

Med aftalen var målet en rytterisektion med 20 operationelle heste. Afdelingen har i dag indkøbt 14 heste, men kun 10 heste er trænede til at løse politiopgaver.

Det gælder blandt andet tryghedsskabende patruljering, men hestene kan endnu ikke sættes ind ved eksempelvis demonstrationer og fodboldkampe.

S og SF var imod

Socialdemokratiet har tidligere været kritisk over for politihestene. I 2017 lød det fra partiets daværende retsordfører Trine Bramsen:

- Der er ingen tvivl om, at politiheste er hyggelige, flotte og kan give en følelse af tryghed, men de tjener nok mere som turistattraktion, end de egentlig har et politifagligt ærinde.

Også SF har været imod at bruge penge på det ridende politi.

- Det er spild af penge. Det her er jo ikke et spørgsmål om, hvad politiet har brug for, eller hvad samfundet har brug for, sagde daværende retsordfører Karsten Hønge.

- Jeg går ud fra, at rytterne kan få et andet godt arbejde i politiet. Hestene - de må komme ud på nogle grønne marker et sted, sagde han.

Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus, siger i dag, at det er et spørgsmål om prioritering.

- Vi kan godt lide heste. Og vi kan godt lide politiheste. Men vi må prioritere.

Men hvorfor vil slagte politihestene?

- Vi har ikke noget mod politihestene, men vi har en ambition om et politi, der er endnu tættere på borgerne. Det er en prioritering. Lige nu sidder vi og forhandler med alle Folketingets partier. Og det er klart, at der må man prioritere, siger Jeppe Bruus.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk