Regeringen vil forbedre forholdene for psykisk syge

Behandlingen af psykisk syge skal ifølge regeringen være bedre, der derfor vil investere 1,6 milliarder på området de næste fire år.

Regeringen er klar til at give 1,6 milliarder kroner til den danske psykiatri. (Foto: © Jeppe Carlsen, Scanpix)

Forholdene for landets psykisk syge skal have et gevaldigt løft. Det mener regeringen, der er klar til at investere 1,6 milliarder kroner over de næste fire år i en bedre indsats på området.

Det fremgår af regeringens handlingsplan for psykiatrien, der præsenteres fredag. Regeringen indkalder nu satspuljepartierne til forhandlinger.

Handlingsplanen indeholder en række initiativer, der ifølge regeringen skal være med til at sikre en mere ligeværdig indsats, hvor mennesker med psykiske lidelser og pårørende inddrages mere systematisk og oplever sammenhæng i indsatsen.

Tvang skal skrues ned

Regeringen vil desuden øge fokus på rehabilitering og forebyggelse i kommuner og regioner og skrue ned for brugen af tvang.

Derudover lægger regeringen op til et markant løft af de fysiske rammer i sygehuspsykiatrien, lyder det i handlingsplanen.

- Vi lægger op til en massiv investering, der vil betyde, at mennesker med psykiske lidelser fremover vil møde en moderne og inkluderende psykiatri, som også regeringens psykiatriudvalg efterlyste, siger sundhedsminister Nick Hækkerup (S) i en udtalelse.

- Det vil give et bedre behandlingsmiljø og blandt andet give patienterne bedre mulighed for at dyrke motion og andre aktiviteter. Det kan være med til at mindske brugen af bælter og andre former for tvang, mener ministeren.

Nyt syn på psykisk syge

Han ser handlingsplanen som et skridt i retning af et nyt syn på psykisk syge.

- For mig og regeringen er handlingsplanen et kæmpe skridt ind i en fremtid, hvor vi ser på mennesker med psykisk sygdom på samme måde som mennesker med en fysisk sygdom. Hvor der er ligeværd, ikke bare i sundhedsvæsnet og i den kommunale sociale indsats, men i hele samfundet.

- Der er brug for en kulturændring, så psykisk syge mødes på samme måde som andre, siger sundhedsministeren.

/ritzau/