Regeringen vil forbyde burka og niqab med maskeringsforbud

Venstre støtter nu et maskeringsforbud. LA har ændret holdning og bakker nu op om et sådant forbud.

Der tegner sig nu et flertal for et maskeringsforbud, der vil forbyde niqab og burka i det offentlige rum. (Foto: © Lea Meilandt Mathiesen, Scanpix)

Regeringspartiet Venstre går nu officielt ind for et maskeringsforbud.

Det er resultatet af gruppemødet her til morgen, hvor Venstres folketingsgruppe har diskuteret, hvorvidt partiet skulle gå ind for et forbud eller ej.

Forud for mødet indstillede gruppeledelsen i partiet til, at man lovgiver om et maskeringsforbud i det offentlige rum, der i praksis vil forbyde både burka og niqab i gadebilledet.

Og den indstilling har gruppen fulgt, siger partiets poliske ordfører.

- Så det maskeringsforbud, som kommer nu, det bakker vi op i Venstre. Det er et ikke religiøst betinget maskeringsforbud, men selvfølgelig vil burka og niqab være omfattet, siger politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen.

Den politiske ordfører erkender, at debatten har været fyldt med dilemmaer:

- Det her er en balancering mellem flere hensyn. Det her handler om to liberale hensyn. På den ene side skal folk selv bestemme, hvad de skal have på. På den anden side, så har vi også i et åbent liberalt samfund et krav på at møde hinanden i øjenhøjde og med åbent ansigt og i åbent ærinde. De to ting, de clasher mod hinanden, og det er derfor, vi har haft den her diskussion, siger han.

Jakob Ellemann-Jensen understreger samtidig, at det er en samlet folketingsgruppe, der nu støtter et forbud. Indtil i dag har flere af medlemmerne dog været imod - herunder Jan E. Jørgensen, næstformand Kristian Jensen og Søren Pind.

LA har ændret holdning

Også Liberal Alliance, der hidtil har været imod et forbud, vil nu stemme for, skriver partiformand Anders Samuelsen på Facebook.

- Der kommer et maskeringsforbud i Danmark. Sådan er det, skriver partiformanden og uddyber:

- Liberal Alliance agter ikke at være mørkemænds forlængede arm i det danske folketing. Så hvis det er praktisk muligt med et sådan forbud UDEN at vi kommer til at gøre vold på os selv og vores egne værdier, ja så stemmer LA for, skriver Samuelsen.

Dermed tegner der sig et flertal for et maskeringsforbud bestående af Dansk Folkeparti, Venstre, Konservative og så Liberal Alliance.

DF genstartede burka-debat

Det er Dansk Folkeparti, der har fået debatten om burkaforbud på dagsordenen. I juli meddelte de, at de vil fremsætte et forslag i Folketinget, der forbyder folk at gå med tildækket ansigt i for eksempel burka og niqab i det offentlige rum.

Siden har Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol slået fast, at et belgisk forbud mod at bære niqab offentligt er lovligt.

Det var anledningen til, at Dansk Folkeparti igen vil fremsætte maskeringsforbuddet, og nu er der altså også nye toner fra de andre partier.

En af de Venstrefolk, der hele vejen igennem har støttet et forbud, er integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg.

- Det er jo ikke nogen nem debat, og jeg kan godt forstå, at det er dilemmafyldt for mange, men min holdning er meget klar, sagde hun inden gruppemødet.