Regeringen vil forbyde mikroplast i ansigtscreme og shampoo

Mikroplast fra kosmetiske produkter kan påvirke vandmiljø og havets dyr, og det duer ikke, mener minister.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen ønsker at forbyde mikroplast i alle cremer. (Foto: Mikkel Berg Pedersen © Scanpix)

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) vil hurtigst muligt indføre et midlertidigt forbud mod mikroplast i kosmetiske produkter.

Det sker som led i regeringens plastikhandlingsplan.

- Det er fuldstændig unødvendigt at bruge mikroplast i kosmetik, og derfor skal der ikke sælges kosmetik i Danmark, som bidrager til at sende små plastikperler ud i naturen, og som i værste fald ender i maven på de små og store dyr, der lever i havet, siger Ellemann-Jensen i pressemeddelelsen.

Mikroplast er små plastikstykker, der er mindre end 5 milimeter i diameter. Det kan i kosmetik blandt andet bruges som slibemiddel.

Ønsker forbud i alle produkter

Der skelnes mellem to typer kosmetik. Der er eksempelvis ansigtscreme, som bliver på huden. Og så er der skrubbecreme og shampoo, som vaskes af huden. Ministeren arbejder på et forbud i samtlige produkter.

Også i EU-regi arbejdes der på at forbyde mikroplast i en række produkttyper. Herunder kosmetik.

Ministeriet oplyser, at et midlertidigt forbud mod mikroplast i kosmetiske produkter, som vaskes af huden, vil gælde fra senest 1. januar 2020.

Brancheorganisationen Plastindustrien er enig med ministeren. Det siger Christina Busk, miljøpolitisk chef, mens Dansk Industris miljøpolitiske chef, Karin Klitgaard, mener, at det er vigtigt med et EU-forbud.

/ritzau/

Facebook
Twitter