Regeringen vil forbyde Skat at gå ind i folks haver

Skat skal fremover have en dommerkendelse med, hvis de vil ind i en have og tjekke, om der foregår sort arbejde, foreslår skatteministeren.

Det skal være slut med, at Skat kan gå ind i private haver for at se om der bliver arbejdet sort uden dommerkendelse, foreslår regeringen. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

Der bliver savet og banket på livet løs rundt om på de danske villaveje, hvor carporte og udestuer skyder op igen efter krisen.

Har Skat mistanke om, at der bliver arbejdet sort i de arbejdsomme haver, så kan de i dag gå ind for at kontrollere håndværkerne på stedet - uden at have en dommerkendelse. En ret, ikke engang politiet ellers har.

Ordningen blev indført af den tidligere regering i 2012 – men nu vil den nytiltrådte skatteminster, Karsten Lauritzen (V), have Skat til at vente pænt ved havelågen igen. Det skriver Berlingske.

- Det her er en meget principiel sag og kedeligt billede på, hvordan beføjelserne til Skat har udviklet sig i en forkert retning, siger Karsten Lauritzen til avisen.

- Tingene er simpelthen skredet, og jeg ville som borger finde det dybt, dybt krænkende, hvis Skat gik ind i min have uden dommerkendelse.

Kritik fra fagbevægelsen og byggeriet

Konservative, Liberal Alliance og DF bakker op om forslaget. Til gengæld høster regeringens lovforslag skarp kritik fra fagbevægelsen, der frygter, at det vil betyde en opblomstring af arbejde på urimelige vilkår og for sorte penge, hvis Skats kontrolmuligheder bliver indskrænket.

Også arbejdsgiverne er skeptiske.

- Det kan godt være, at skatteministeren snakker om retssikkerhed, men han må også tænke på retsfølelsen for de rigtig mange danske borgere og virksomheder, som heldigvis betaler deres skat efter reglerne. Det er dybt bekymrende, at han holder den ideologiske fane så højt, at han lader de praktiske hensyn vige, siger Lars Storr-Hansen, adminstrerende direktør i Dansk Byggeri.

/DR Nyheder/

Facebook
Twitter