Regeringen vil fortsætte med upopulære reformer

Selvom Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne har sat foden ned over for nye arbejdsmarkedsreformer, vil regeringen stadig gå den vej.

- Danmarks udsigter er lyse, hvis vi formår at fortsætte reformsporet, skriver finansminister Kristian Jensen (V). (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)

Reformer er stadig vejen frem.

Det mener regeringen ifølge den økonomiske 2025-plan, som den vil præsentere i dag - og det på trods af, at støttepartiet, Dansk Folkeparti, på det seneste kun er blevet mere og mere stålsat i sin afvisning af de såkaldte arbejdsudbudsreformer.

En afvisning, som har sendt dem i favnen på Socialdemokratiet, der ligeledes siger nej til flere af den slags reformer.

Øget arbejdsudbud er løsningen

Men når den nye 2025-plan bliver præsenteret i Finansministeriet i eftermiddag, kan man blandt andet læse, at regeringen mener, at reformer, der øger arbejdsudbuddet, er løsningen for Danmark på lang sigt.

- Når vi gennemfører reformer, der øger arbejdsudbud, og som forbedrer vores fremtidsudsigter, har vi mulighed for at gøre lidt mere her og nu, skriver finansminister Kristian Jensen (V) i indledningen til planen, som DR Nyheder er i besiddelse af.

Præcis hvilke arbejdsmarkedsreformer, regeringen vil foreslå, er uvist, men en skattereform skal forhandles til efteråret. Det skal få flere til at ville arbejde længere - blandt andet ved at færre skal betale topskat, hvis det står til regeringen. Desuden nævnes planerne om at reformere SU-systemet.

S siger nej til topskat

Begge dele er politiske forslag, der ikke ligefrem står på Dansk Folkepartis eller Socialdemokraternes ønskeseddel. Om skatteplanen siger Socialdemokraternes finansordfører, Benny Engelbrecht, blandt andet:

- En plan om at sænke topskatten og give til de, der har mest i forvejen, det er ikke noget, Socialdemokratiet vil støtte. Vi synes, regeringen skal begynde at komme på andre tanker.

Lokkemad frem for tvang

I 2025-planen er der også lagt op til, at flere skal blive længere på arbejdsmarkedet, vi skal arbejde mere, flere skal i job og færre på offentlig forsørgelse. Men efter regeringens eklatante nederlag i spørgsmålet om at fremrykke stigningerne i pensionsalderen for alle med et halvt år er der nu flere af initiativerne, der får karakter af lokkemad fremfor tvang.

Men reformer er vejen, skriver finansministeren.

- Danmarks udsigter er lyse, hvis vi formår at fortsætte reformsporet. Erfaringerne viser, at det er muligt. De reformer, som Folketinget har gennemført de seneste årtier af efterløn, skat og dagpenge, kontanthjælp samt andre reformer af arbejdsmarkedet, har haft store positive effekter. Dommedagsprofetierne er blevet gjort til skamme, og nu er vores udgangspunkt stærkere end nogensinde, skriver Kristian Jensen, som trods regeringens mange nederlag på det seneste holder humøret højt.

- Vi kan, hvis vi vil. Det har vi bevist. Og vi kan gøre det igen, skriver han.